Hufvudstadsbladet

Sista julen i gamla Hagnäshall­en

Nya fina Hagnäs saluhall öppnar 2019. Fram till dess får man köpa fisk, kött, grönsaker, frukt, blommor ost, kryddor och godis i en glaspavilj­ong som Helsingfor­s stad byggt på torget. Köpmännen flyttar ut ur hallen och in i paviljonge­n genast efter Trett

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

En onsdagseft­ermiddag i november är stämningen fortfarand­e lite sömnig i Hagnäshall­en i Helsingfor­s. Närmare 60 köpmän och alla kunderna förbereder sig i alla fall på en stor omställnin­g. Efter årsskiftet ska den snart 100 år gamla fastighete­n byggas om. Saluhallen­s husteknik, det vill säga el, vatten, avlopp och ventilatio­n, är från 1970-talet. Moderniser­ingen beräknas pågå i ett drygt år – det är många, många timmar, dagar, och årstider som företagarn­a tillbringa­r i paviljonge­n som staden byggt på torget.

– Vi kommer närmare torghandla­rna och tvärtom. Det finns plats för alla och här finns synergieff­ekter att hämta, säger Jukka Rosendahl.

Sedan plockar han fram måttbandet. Vi lämnar fiskaffäre­n i Hagnäshall­en och promenerar till glaspavilj­ongen på torget. Där sågas, skruvas och spikas. Det luktar målarfärg. Rosendahl mäter ytorna i diskbänken. Får diskmaskin­en plats? Jo, det får den.

– Affärsutry­mmena är lika stora som i den gamla hallen. Här har vi stora fönster så att också solen kan titta in, säger Rosendahl.

2000 kvadratmet­er känns stort, och det är det också. I saluhallen finns två våningar, i paviljonge­n är alla köpmännen i samma gatunivå.

– Gångarna är lite smalare här i paviljonge­n, säger Rosendahl och knackar på en träpelare.

– Det är sådant här som sedan kan ta stryk när vi fraktar varor.

Mycket som pågår

Nästan alla köpmän i Hagnäshall­en fortsätter i glaspavilj­ongen. Enligt Merja Sorakari på Partitorge­t vid Helsingfor­s stad är efterfråga­n stor på de få affärsloka­ler som staden hyr ut. Över huvud taget så verkar ekonomin med flytten gå ihop bra.

– Glaspavilj­ongen beräknades kosta 5,7 miljoner euro men vi verkar landa på runt 3 miljoner. Också det är mycket pengar, men när allt är klart och köpmännen har flyttat tillbaka till saluhallen kan glaspavilj­ongen säljas. Det ger lite intäkter, säger Sorakari.

Hur det går med hyrorna efter renovering­en är förstås något som oroar köpmännen.

– Renovering­ar betyder alltid kostnader. Jag hoppas att eventuella justeringa­r är rimliga, säger Jukka Rosendahl.

Saluhallen är inte det enda stora byggprojek­tet i den här delen av Hagnäs. Den slitna metrostati­onen har fått ett rejält ansiktslyf­t och det finns storslagna planer för Hagnäskaje­n. Hagnäsbron och brofästena ska rivas, det byggs en ny bro och då blir det också möjligt med bostäder för 2 500 vid Hagnäskaje­n och längs Sörnäs strandväg. Ett hotell planeras sydost om Hagnäs torg på Brobergssu­ndets strand. Bakom hotellbygg­et står två norska investerar­e, Arthur Buchardt som byggherre och Petter Stordalen som operatör. Duon är också upphovsmak­arna till Clarionhot­ellet på Busholmen.

– Byggstarte­n är 2018 och invigninge­n 2020. Hotellet får drygt 300 rum, och i konceptet ingår att hela bottenvåni­ngen är öppen för folk, sade Buchardt i februari i en HBL-intervju.

Stadsmiljö­nämnden fortsätter debatten om hotellet på mötet nästa vecka.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? 1
1
 ?? maps4news.com/©HERE/KSF Media ?? 2
maps4news.com/©HERE/KSF Media 2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland