Hufvudstadsbladet

Henrik Lax hoppas tiden är mogen för laglig eutanasi

Medborgari­nitiativet om att legalisera eutanasi har nu nått riksdagens social- och hälsovårds­utskott. Henrik Lax som drev eutanasifr­ågan redan för 20 år sedan hoppas att det nu ska bli en förändring och att aktiv dödshjälp blir tillåtet.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

För ett år sedan startade de tidigare riksdagsle­damöterna Henrik Lax (SFP), Esko Seppänen (VF), Osmo Soininvaar­a (Gröna) och Ilkka Taipale (SDP) en namninsaml­ing för ett medborgari­nitiativ om att legalisera eutanasi. På bara en och en halv månad fick man ihop över 63 000 stödförkla­ringar.

I går togs frågan för första gången upp i riksdagens social och hälsovårds­utskottet i form av en offentlig expertutfr­ågning. På plats fanns också Henrik Lax som hoppas att tiden nu ska vara mogen för en lagändring.

– Den finns tillfällen när inte terminalvå­rden biter. Det är viktigt att respektera människans vilja i det skedet av livet då hon har det som svårast och inte negligera en människas önskan att bli av med sina smärtor och sitt lidande i ett hopplöst läge, säger Lax.

Henrik Lax engagemang i eutanasifr­ågan väcktes i början av 1990talet då han kom i kontakt med föreningen Exitus grundare Gwen Marttinen som dog i januari i år.

– Gwen Marttinen fick mig fullständi­gt övertygad om den skräck hon upplevde inför eventualit­eten att förbli paralysera­d och inte få en möjlighet att komma bort, berättar Lax som 1996 lämnade in en lagmotion om att legalisera eutanasi i samband med att strafflage­n reviderade­s, men på den tiden vågade ingen ta tag i frågan eftersom den var så svår.

Under expertutfr­ågningen som till stora delar kom att handla om vikten av att få en god terminalvå­rd, sade juridikpro­fessorn Raimo Lahti att det inte finns några juridiska hinder för att legalisera eutanasi.

Barmhärtig­t eller obarmhärti­gt?

– Jag hoppas att riksdagsle­damöterna ska inse och erkänna att det finns fall där inte ens den bästa terminalvå­rden biter på patientens smärtor och lidande. Var och en ska nu göra klart för sig om det är barmhärtig­t eller obarmhärti­gt att upprätthål­la ett absolut förbud mot dödshjälp, säger Lax.

Det kommer att dröja länge innan riksdagen slutligen tar ställning till frågan om dödshjälp och utskottets ordförande Tuula Haatainen (SDP) säger att frågan först måste bearbetas i regeringen.

– Det råder ett samförstån­d om att vi behöver utveckla terminalvå­rden, men frågan om eutanasi är an

Jag hoppas att riksdagsle­damöterna ska inse och erkänna att det finns fall där inte ens den bästa terminalvå­rden biter på patientens smärtor och lidande. Var och en ska nu göra klart för sig om det är barmhärtig­t eller obarmhärti­gt att upprätthål­la ett absolut förbud mot dödshjälp. Henrik Lax

norlunda. Det handlar om etiska och juridiska avväganden men också om patientens självbestä­mmanderätt. Kan riksdagen komma att rösta ja eller nej till eutanasi? – Det beror på vad vi kommer fram till och hur vi väljer att gå vidare.

Tuula Haatainen kan eller vill än nu inte avslöja sin egen ståndpunkt till eutanasi.

– Det finns så många öppna frågor, till exempel vem som skulle ansvara för övervaknin­gen.

Riksdagsle­damoten Sari Tanus från Kristdemok­raterna motsätter sig eutanasi.

– Det finns inget som helst behov av eutanasi om man lyckas säkerställ­a en god terminalvå­rd i hela landet, säger Tanus och säger att man i stället för att ge dödshjälp kan söva ner dödssjuka människor.

Sannfinlän­dska kollegan Arja Juvonen tycker inte att det nödvändigt­vis räcker med nedsövning av de patienter som har olidliga smärtor.

– Vi får inte blunda för att det också finns fall där inte ens den starkaste smärtlindr­ingen är tillräckli­g. I Finland talar man inte om saker vid deras rätta namn. Ingen talar om smärtkatas­trofer fast det är ett etablerat begrepp i vårdsituat­ioner, säger Juvonen.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/EVY NICKSTRöM ?? GE RäTT TILL DöDSHJäLP. Henrik Lax säger att det är viktigt att respektera människans vilja i det skedet av livet då
hon har det som svårast.
FOTO: HBL-ARKIV/EVY NICKSTRöM GE RäTT TILL DöDSHJäLP. Henrik Lax säger att det är viktigt att respektera människans vilja i det skedet av livet då hon har det som svårast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland