Hufvudstadsbladet

Full fart framåt för under tio euro/månad

I SPT:s juniorfotb­ollsgransk­ning är IK Myran i en egen klass då det gäller att pressa ner kostnadern­a. Hemlighete­n? Initiativt­agande föräldrar och en stark talkoanda.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

FOTBOLL Fyrtio euro till föreningen och sextio euro för övriga kostnader. Sammanlagt 100 euro. Det är vad juniorfotb­ollen i IK Myrans flicklag för 2007- och 2008-födda kostade en förälder förra säsongen. Myran har de i särklass lägsta årskostnad­erna. Ing- en annan förening i granskning­en har omkostnade­r på under 200 euro.

Myrans flicklag tränar 1–2 gånger i veckan mellan januari och augusti och efter det är spelare aktiva i GBK:s talangskol­a.

Föräldrarn­a får valuta för pengarna: Förra säsongen deltog laget i seriespel och i bland annat Kokkola Cup, Next Year Cup och Ylivieska Cup.

Frivilliga­rbete gör att kostnadern­a i laget är låga. Förra säsongen sålde laget wc-papper och drog också in runt 250 euro genom att sälja i kafeterian då representa­tionslaget spelade hemma.

– Vi turas också om att köra till matcherna och föräldrarn­a är väldigt initiativt­agande. Talkoandan är väldigt bra – jag tvingas inte göra alla uppgifter. Tränarna får inte heller någon kompensati­on utan gör allting frivilligt, säger IK Myrans lagledare Sanna Lindqvist.

Nästa säsong tänker laget skruva upp satsningen och planerar att delta i en turnering i Umeå i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland