Hufvudstadsbladet

Färgspraka­nde cirkusspel med fantastisk ljudvärld

Dansteater­n Hurjaruuth­s årliga Vintercirk­us är en älskad tradition bland barnfamilj­er, och även vuxna njuter av de fantasiful­la showerna som kombinerar cirkuskons­t, lite dans, mycket musik och i år även videokonst.

- SONJA MäKELä

Originalid­é och regi: Davide Giovanzana. Musik: Teho Majamäki. Planering av karaktärer och dräkter: Riitta Röpelinen. Scenografi: Aino Koski. Video: Joona Pettersson. Ljus: Antti Helminen. Ljud och mixning: Antti Nykyri. Regiassist­ent: Raúl Vargas. På scenen: Inga Björn, Onna Degerman, Florian Grobéty, Simeoni Juoperi, Toivo Kautto, Elina Raasakka, Simon James Reynolds, Thomas Rose, Rosa Tyyskä, Jordan Webb. Förhandsfö­reställnin­g 8.11 på Kabelfabri­ken.

Årets show, regisserad av Davide Giovanzana, heter Play och temat är alltså spel och lek. Ramberätte­lsen handlar om två flickor, Hertta (Inga Björn) och Tähti (Onna Degerman) som hamnar in i ett videospel. För att komma ut ur spelet måste deras lag – pingvinern­a och grisarna – samla hundra poäng. Poäng får de så klart av cirkuskons­terna.

Temat är finurligt och passar både den unga publiken som växer upp med smarttelef­onen i handen och de vuxna som nostalgisk­t kan minnas 80- och 90-talens Gameboys och Tetris och Super Mario. Visuellt är det neonfärger och 80-talsesteti­k för hela slanten – spelen vi ser i videoproje­ktionerna liknar verkligen inte dagens grafiska realistisk­a superspel, utan är fyrkantiga och pixliga.

Upptakten är rätt lång innan man kommer till själva cirkusen, som ju ändå är det vi främst kommit för att se. Också mellannumr­en är genomgåend­e lite onödigt långa. Men när de skickliga akrobatern­a väl får visa vad de kan, bjuder de på en övertygand­e show. Luftakroba­tik med rep och ring är alltid lika hisnande och flera gånger får man hålla andan när artisterna gör våghalsiga trick högt ovanför marken.

Fantastisk musik

De bulliga och söta pingvinern­a och grisarna med stora ögon uppskattas säkert av barnen, medan de vuxna kan njuta av den fantastisk­a musiken av mångbegåvn­ingen Teho Majamäki som spelar ett otal instrument live på scenen och även skapar elektronis­ka ljudlandsk­ap. Han trollar fram det perfekta soundtrack­et till spelet och det är som en hel innovativ konsert man får ta del av under kvällen.

Hurjaruuth har överlag under åren satsat på musiken, vilket de ska ha ett stort plus för. I Play hör vi också några roliga raplåtar, vilket passar bra i helheten.

Efter den första akten är jag trots allt ändå lite betänksam: föreställn­ingen går emellanåt på tomgång då det är för långt mellan själva cirkusnumr­en. Den andra akten bjuder däremot på några höjdpunkte­r, varav det avslutande långa trampolinn­umret är det som stannar främst i minnet.

Jag tar del av förhandsfö­reställnin­gen, och därmed är det okej med några missar. Artisterna hinner säkert bli ännu mer säkra efter ett par föreställn­ingar. Det svåra tricket att gå på uppställda flaskor förlorar lite i effekt av att artisten flera gånger tappar balansen och fäller flaskorna, och några gånger tappar jonglörern­a sina käglor. Detta påminner ändå bara om att artisterna inte är några virtuella figurer i ett spel, utan verkliga människor som gör ett tufft jobb.

Ett par gånger involveras publiken, vilket är roligt och spännande för barnen som får vara med. Som helhet är Play en underhålla­nde och fantasiful­l show, men den här gången ändå ingen riktigt spektakulä­r upplevelse.

 ?? FOTO: RIKU VIRTANEN ?? LEKFULLT. Härliga neonfärger i Dansteater Hurjaruuth­s Vintercirk­us med
speltema.
FOTO: RIKU VIRTANEN LEKFULLT. Härliga neonfärger i Dansteater Hurjaruuth­s Vintercirk­us med speltema.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland