Hufvudstadsbladet

Tv-kändisar åker på turné för att träffa barnen

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Det är som på tv, fast live! När programled­arna från Buu-klubben åker ut på sin årliga turné är förväntnin­garna lika höga hos dem som bland barnen.

Buu-klubben står i startgropa­rna för sin turné i Svenskfinl­and, den pågår under två veckor och når förhoppnin­gsvis femtusen barn den 16–25 november.

– Det här är den dagen på året då publiken äntligen får träffa sina stora idoler, programled­arna. Det är förväntans­fullt och spännande, stämningen är oerhört god på turnén, säger Buu-klubbens regissör Ann-Catrin Rosenberg.

Om en träff med tv-kändisarna från Buu-klubben är spännande för barnen så är turnén minst lika viktig för dem som jobbar framför kameran. De fyra programled­arna Malin Olkkola, Staffan Gräsbeck, ”Jontti” Granbacka och Lisa Gerkman är ivriga att få träffa publiken.

– Vi som jobbar med programmet kommer sällan i direkt kontakt med barnen. Den här turnén är egentligen vårt enda tillfälle att träffas och förväntnin­garna är ömsesidiga. Vi vill ju höra vad publiken tycker, säger Rosenberg.

Målgruppen för turnén är den unga publiken, barn i åldern 3–7 år är de som har mest behållning av mötet med programled­arna. På varje ställe hålls en interaktiv show med improvisat­ion, sång och skoj där barnen får påverka handlingen­s gång.

Kalender med sagor

Buu-klubbens turné är redan en tradition som många barn ser fram emot. Den ordnas alltid i november, i god tid före julsäsonge­n. Efter showen får barnen också Buu-klubbens och Röda Korsets gemensamma julkalende­r, som i år har designats av Heidi Gabrielsso­n och har ett boktema.

– Vi hoppas att barnen ska uppskatta showen och interaktio­nen med programled­arna även om det förstås också är roligt att få en

papperskal­ender med sig hem.

Ramberätte­lsen för julkalende­rn utspelar sig på biblioteke­t i Korvatuntu­ri, där programled­arna kommer att hålla till veckorna fram till jul. Varje dag öppnar de en lucka som är en fristående saga uppläst av Oscar Pöysti. Sagor från en ö är skriven av olika finlandssv­enska författare, bland andra Malin Kivelä, Annika Sandelin och Henrika Andersson. Förutom de dagliga sagorna visas också en julkalende­r gjord av SVT, Barna Hedenhös uppfinner julen.

På Arcada i Helsingfor­s

Buu-turnén startar som vanligt uppe i Österbotte­n och första anhalt är Lappfjärds daghem i Kristinest­ad torsdagen den 16 november. På lördag hålls en stor Buu-dag i Vasa övningssko­la. Följande vecka forstätter turnén i Åboland och avslutas med Buu-dagen i Helsingfor­s, som i år hålls på ett nytt ställe, nämligen Arcada.

– Eftersom Stora smedjan renoveras har vi flyttat showen till en ny adress, till Arcada som har fina utrymmen, poängterar Ann-Catrin Rosenberg.

Turnén runtom i Svenskfinl­and är en storsatsni­ng av Buu-klubben, som under de två veckorna samtidigt gör de dagliga programmen för tv. Showen i Helsingfor­s lockar störst publik, i fjol deltog 1 300 barn. Sammanlagt brukar tv-teamet träffa cirka femtusen fans under turnén.

 ?? Foto: Yle ?? REDO FÖR FANSEN. Jonathan “Jontti” Granbacka, Lisa Gerkman, Malin Olkkola och Staffan Gräsbeck ser fram emot att få träffa tv-publiken under Buu-klubbens turné.
Foto: Yle REDO FÖR FANSEN. Jonathan “Jontti” Granbacka, Lisa Gerkman, Malin Olkkola och Staffan Gräsbeck ser fram emot att få träffa tv-publiken under Buu-klubbens turné.
 ?? Foto: Yle ?? Buu-klubbens julkalende­r har ett boktema i år och utspelar sig på ett känt fjäll uppe i Lappland, där Håsatomten Elsa och Uppfinnar-Ulf håller till i biblioteke­t.
Foto: Yle Buu-klubbens julkalende­r har ett boktema i år och utspelar sig på ett känt fjäll uppe i Lappland, där Håsatomten Elsa och Uppfinnar-Ulf håller till i biblioteke­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland