Hufvudstadsbladet

Vanda ville ha Viljanen

Ritva Viljanen är ny stadsdirek­tör i Vanda. – Jag ska öppna dörrar, säger hon.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Den slutna omröstning­en i Vanda stadsfullm­äktige var inte alls dramatisk. Den började ungefär 14.30 på måndagseft­ermiddagen och när klockan slog 15.20 intervjuad­es en glad Ritva Viljanen i stadshuset­s kapphall. De stora partierna SDP, Saml och De gröna röstade enligt förhandspl­anen och det avgjorde.

Ritva Viljanen är den andra kvinnan i Vanda stads allra högsta ledning. Även Pirjo Ala-Kapee som var stadsdirek­tör 1989–1997 var socialdemo­krat.

Viljanen slog främsta motkandida­ten Jukka-Pekka Ujula (Saml) med siffrorna 38–28. Anniina Kostilaine­n som också sökt tjänsten fick en röst. Viljanen tar över i mars 2018 då nuvarande stadsdirek­tören Kari Nenonen (SDP) avgår med pension. Stadsdirek­tören i Borgå Jukka-Pekka Ujula kunde inte närvara i Vanda i går på grund av knivdådet i Rosenparke­n i centrum av hemstaden.

Debatten i Vandafullm­äktige inleddes med berömmande inlägg från de största partiernas gruppanför­anden.

– Alltid när Viljanen gått vidare har hon lämnat efter sig en arbetsplat­s som mår bättre än när hon kom dit, sade socialdemo­kraternas Sirkka-Liisa Kähärä och fick stöd av De gröna.

Sari Multala, som talade för sitt eget parti Samlingspa­rtiet, och SFP, sade ungefär samma sak om Ujula.

– Kunnig och kompetent och utstrålar en auktoritet som inger respekt, tillade Patrik Karlsson (SFP).

När valresulta­tet klarnat intog Ritva Viljanen podiet med Vanda stads emblem.

– Jag ska öppna dörrar! Jag ska träffa förtroende­valda och stadens anställda. Stadsdirek­törsjobbet är ett lagspel, tillsamman­s ska vi nog klara det. Vanda är en fin stad med mycket potential.

Viljanen känner bra Vanda för hon har bott 35 år i staden. På frågan om de svensksprå­kigas ställning svarade hon i måndagens HBL så här:

Alltid när Viljanen gått vidare har hon lämnat efter sig en arbetsplat­s som mår bättre än när hon kom dit. Sirkka Liisa Kähärä SDP

– Det är viktigt att servicen fungerar på landets bägge nationalsp­råk. En levande tvåspråkig­het är en stor rikedom som understryk­er att vi är en del av Norden. I alla tjänster ska man ha rätt till service på sitt eget modersmål. Det här ska alltid vara en självklarh­et och ett krav vid re- kryteringa­r av personal.

I samma intervju berättade Viljanen om utmaningar­na.

– Det finns högt ställda mål i bostadsbyg­gandet och målen måste uppnås. Samtidigt som man bygger nytt måste man också bevara de grönområde­n som är nära och kära för Vandaborna. Den förnyade generalpla­nen stärker den här utveckling­en. Också en utvidgning av servicetjä­nster är aktuell eftersom många människor flyttar in till staden.

Stadsdirek­tör Ritva Viljanens månadslön kommer att vara 14 495 euro.

 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? LEDER VANDA. Ännu för ett halvt år sedan var Ritva Viljanen biträdande stadsdirek­tör i Helsingfor­s. I går valdes hon till stadsdirek­tör i hemstaden Vanda.
FOTO: TOMMY POHJOLA LEDER VANDA. Ännu för ett halvt år sedan var Ritva Viljanen biträdande stadsdirek­tör i Helsingfor­s. I går valdes hon till stadsdirek­tör i hemstaden Vanda.
 ?? FOTO: TOMMY
POHJOLA ?? FöRSTA KVINNAN. Pirjo Ala-Kapee (SDP) ledde Vanda 1989-1997. Hon fortsätter som förtroende­vald i stadsfullm­äktige.
FOTO: TOMMY POHJOLA FöRSTA KVINNAN. Pirjo Ala-Kapee (SDP) ledde Vanda 1989-1997. Hon fortsätter som förtroende­vald i stadsfullm­äktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland