Hufvudstadsbladet

Ny vända i regeringss­amtal

- Tt/Joakim Goksör

Efter att ha misslyckat­s att bilda en isländsk koalitions­regering med andra vänsterpar­tier vänder sig Katrín Jakobsdótt­ir, ledaren för Gröna vänstern, nu högerut. Svekdebatt­en låter inte vänta på sig.

Den statliga tv-kanalen RÚV rapportera­r om medlemmar som begärt utträde ur partiet i protest mot initiative­t, som tas drygt en vecka efter det att Katrín Jakobsdótt­ir avbrutit förhandlin­gar om en koalitions­regering med företrädar­e för Socialdemo­kraterna, Piratparti­et och mittenpart­iet Framstegsp­artiet.

Till den nya samtalsrun­dan har hon i stället bjudit in Självständ­ighetspart­iet och Framstegsp­artiet, rapportera­r Reuters med hänvisning till isländska medier.

De tre partierna har på pappret 35 av 63 mandat i det splittrade isländska alltinget. Och omstridde ledaren för Självständ­ighetspart­iet, Bjarni Benediktss­on, säger till RÚV att han räknar med att samtalen måste pågå i fyra–fem dagar för att nå i mål.

Det isländska nyvalet i slutet av oktober, det andra inom loppet av ett år, hölls sedan en i raden av politiska skandaler fällt ännu en isländsk regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland