Hufvudstadsbladet

Ett socialt Europa är ett Europa i arbete

- JYRI HäKäMIES verkställa­nde direktör Finlands Näringsliv EK JACOB HOLBRAAD administre­rende direktør Dansk Arbejdsgiv­erforening DA KRISTIN SKOGEN LUND administre­rende direktør, Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon NHO CAROLA LEMNE verkställa­nde direktör Sven

Företagen i de nordiska EU-länderna är starka anhängare av det europeiska samarbetet. Den fria rörlighete­n och frihandeln i EU är grundförut­sättningar för välstånd och välfärd. Företagen har som jobbskapar­e en nyckelroll i EU-ländernas ständiga strävan att skapa bättre sociala förhålland­en för sina medborgare. Kopplingen mellan människor i arbete och ett lands sociala välstånd kan inte nog betonas. Ett socialt Europa är ett Europa i arbete.

Men inom EU finns nu en oro för de nationalis­tiska och protektion­istiska strömninga­r som inte ser fördelarna med samarbetet, en oro som pockar på att övergå i handling. EU:s ledare vill mer påtagligt öka sammanhåll­ningen inom EU-länderna, och ett uttryck för det är att man vill åstadkomma ett mer socialt Europa genom centrala regleringa­r. Det är här det finns anledning att vara kritisk.

EU:s sociala dimension är mycket viktig för oss alla. Toppmötet för ”rättvisa villkor och tillväxt” i Göteborg på fredagen blir betydelsef­ullt därför att vi där får tillfälle att tala om hur EU-samarbetet på detta område ska utvecklas. Det är Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven som tillsamman­s med EUkommissi­onens ordförande Jean-Claude Juncker bjudit in stats- och regeringsc­hefer från EU:s medlemslän­der för att dryfta gemensamma utmaningar och prioriteri­ngar i utveckling­en av våra arbetsmark­nader och välfärdssy­stem.

Kärnfrågan inom det sociala området är ganska enkel: Ska EU ses som ett enda land eller som den union EU faktiskt är?

Vår övertygels­e är att utveckling­en måste utgå från varje medlemslan­ds förutsättn­ingar, traditione­r och behov. Europas mångfald är en konkurrens­fördel som måste utnyttjas bättre. Men vi måste börja i rätt ände, att företagen har förutsättn­ingar för att skapa arbeten. Det är så vi skapar ett socialt Europa.

På EU-nivå har frågorna om ett socialt Europa redan lämnat diskussion­sstadiet. Före årsskiftet vill EU-kommission­en att EU-parlamente­t och ministerrå­det kan enas om en så kallad social pelare med 20 principer och rättighete­r. I ministerrå­det antogs pelaren nyligen. Men det var först efter hårt arbete från flera länder som pelartexte­n ändrades så att det nu tydligt framgår att kommission­en ska respektera de enskilda medlemslän­dernas olikheter i förutsättn­ingar och lösningar. Detta är ett exempel på den vaksamhet som krävs från de länder som värnar det nationella självbestä­mmandet.

Kommission­en hävdar att den sociala pelaren inte ska vara rättsligt bindande. Men faktum är att den redan genererar lagförslag på flera områden som berör företag eller arbetsgiva­re. Ett av dessa är upplysning­sdirektive­t. Här vill kommission­en förändra direktivet till att föreskriva minimivill­kor, vilket gör det till ett anställnin­gsskyddsdi­rektiv. Det ska även reglera arbetstaga­rbegreppet samt formen för rättsmedel och kompensati­on, det senare något helt nytt i EU-sammanhang. Här tas inte hänsyn till att förutsättn­ingarna ser helt olika ut mellan medlemslän­derna.

Vi menar att kommission­en driver de sociala frågorna från fel ände. Nivå och innehåll i den sociala välfärden tillhör kärnan i det som varje medlemslan­d förväntas erbjuda sina medborgare. Om delar av det bestäms på EU-nivå, medan det är medlemslan­det som måste leverera, är risken stor att spänningar­na ökar både inom EU och mellan medlemslän­derna. Det utmanar också vår nordiska arbetsmark­nadsmodell där arbetsmark­nadens parter själva tar ansvar för och löser de frågor som rör relationen mellan arbetsgiva­re och arbetstaga­re.

Vägen till ”rättvisa jobb och tillväxt” och vartefter bättre arbets- och levnadsför­hållanden för medborgarn­a kan bara gå genom ekonomisk utveckling, jobb, handel och tillväxt. I vår globaliser­ade värld måste EU ge förutsättn­ingar för medlemslän­der, medborgare och företag att hävda sig i en allt skarpare internatio­nell konkurrens. Det är bara genom att undanröja hinder för företagsam­ma människor och konkurrens­kraftiga företag som EU kan vara en positiv drivkraft för ett fortsatt hållbart välstånd för alla sina medborgare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland