Hufvudstadsbladet

Helsingfor­sveteraner firar 50-årsjubileu­m

På lördag firar Helsingfor­s svenska krigsveter­aner 50årsjubil­eum. Det blir också föreningen­s sista stora jubileumsf­est – åtminstone när det gäller jämna antal år.

- NICLAS LöNNQVIST

Helsingfor­s svenska krigsveter­aner är en av Svenskfinl­ands 19 veteranför­eningar. Av föreningen­s 400 medlemmar är 100 medlemmar veteraner och lottor från våra senaste krig. Deras medelålder är 93.

– När vi firade 45 år så hette det också att det blir det sista stora jubileet, men det blir i år fest igen med representa­nter av veteraner som fyllt 100. Totalt deltar 160 medlemmar på festen och av dem är drygt en tredjedel veteraner, säger verksamhet­sledare Mikael Westerback.

Föreningen­s verksamhet går främst ut på rekreation­sverksamhe­t för veteraner och understöda­nde medlemmar, men också att hjälpa veteraner som har det ekonomiskt svårt. När den sista veteranmed­lemmen har lämnat jordelivet fortsätter Helsingfor­s svenska krigsvete- raner rf:s verksamhet som en traditions­förening i likhet med till exempel traditions­föreningen som hedrar de som deltog i frihetskri­get.

– Det finns en beställnin­g för traditions­föreningar som förvaltar och hedrar minnet av våra krig. Det här är en verksamhet som definitivt är värd att föras vidare till kommande generation­er, säger Westerback.

Festen firas i morgon klockan 16 på Ravintola Pörssi, Fabiansgat­an 14, Helsingfor­s.

 ?? HEIKKALA
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO ?? 50 åR. Helsingfor­s svenska krigsveter­aner jubilerar i morgon.
HEIKKALA FOTO: LEHTIKUVA/TIMO 50 åR. Helsingfor­s svenska krigsveter­aner jubilerar i morgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland