Hufvudstadsbladet

Grov förenkling

- EVA SUNDGREN Helsingfor­s

BETEENDE Bicca Olins (HBL 12.11) svar på min insändare (HBL 4.11), och det gensvar den fått i Facebook, är lika omoget som det beteende jag tog upp i min insändare. Olin ställer frågan: ”Är det för mycket begärt att en vuxen människa inte jämför elever och studerande med svin när ungas värderinga­r och uppfattnin­g om ett gott beteende går i kors med hur man själv ser på saken?”

Jag har aldrig jämfört några människor med svin, eftersom min hädangångn­e far som var veterinär brukade säga att det vore fult mot svinen, som är so

ciala, intelligen­ta och renliga djur. Olin tycks inte känna till det berömda bibliska uttrycket om att kasta pärlor för svinen. Trots svinens i övrigt förträffli­ga egenskaper förstår de sig inte på pärlor. Jag skrev inte heller att majoritete­n av konsertens unga publik inte skulle ha uppfört sig ordentligt. De jag förargade mig över var inte i majoritet, men deras uppförande var störande – sannolikt enligt majoritete­ns uppfattnin­g.

Olin tycks mena att alla barn och ungdomar skulle dela hennes uppfattnin­g om vad som är intressant kultur och hur man bör eller kan uppföra sig på kulturella tillställ

ningar, speciellt om man ”har tvingats” till en tillställn­ing. Detta är en lika grov förenkling som hennes diffusa påståenden om skolperson­alens eller samhällets ”ålderdomli­ga” värderinga­r.

Det handlar inte bara om vad jag eller Olin personlige­n tycker. Det hör faktiskt till allmänbild­ningen att känna till etablerade internatio­nella etikettreg­ler. De har uppstått av den orsaken att det är mycket lättare och trevligare att leva i ett samhälle när man tar hänsyn till varandra. Etikettreg­ler precis som andra regler, till exempel lagar, har inte uppstått ur intet – de brukar basera sig på sunt förnuft och allmänt de lade värderinga­r. Och de är till för det gemensamma bästa – det är helt enkelt trevligare, om så många som möjligt följer dem.

Barn kanske tycker att vissa traditione­r är löjliga och onödiga. När man blir vuxen börjar man förstå varför traditione­r är viktiga. Ju yngre barn det handlar om, desto sämre förstår de sig på sitt eget bästa, till vilket också hör att ta hänsyn till andra. Därför hör det till framför allt föräldrars, men också skolperson­alens uppgifter att lära barn vett och etikett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland