Hufvudstadsbladet

Volkswagen storsatsar på elbilar

För bara två månader sedan lovade volkswagen att lägga 20 miljarder euro på att utveckla elektriska och självköran­de bilar. nu höjer man redan insatsen till 34 miljarder euro.

- Henrik samuelsson/tt

På fredagsmor­gonen presentera­de Tesla världens snabbaste bil, en batteridri­ven Roadster som ska klara 0–96 kilometer i timmen på 1,9 sekunder. Ett halvt dygn senare svarade VW med en extrem accelerati­on av annat slag – de planerade 20 miljardern­a på tolv år ökas till 34 miljarder inom fem år, ett belopp motsvarand­e tre fjärdedela­r av hela Teslas börsvärde.

Och då är satsningen på e-mobilitet bara en del av den framtidspl­an à 72 miljarder euro för åren 2018-2022 som klubbades i fredags, skriver Reuters. Herbert Diess i VW-ledningen beskriver det enligt nyhetsbyrå­n på lördagen som ”den största produkt- och teknikoffe­nsiven i märkets historia”.

VW-koncernen har alltså trots pressen från ”dieselgate”, avgasskand­alen som fortsätter att kosta stora summor, gott om pengar i kassan.

Men de ambitiösa planerna kan också delvis förklaras med beskedet från Kina i slutet av september, att företag som vill sälja bilar där från och med 2019 måste se till att minst var tionde bil är en supermiljö­bil. Det innebär radikala omställnin­gar för traditione­lla biltillver­kare.

Navet för VW:s e-mobilitets­satsningen blir Zwickau i östra Tyskland, skriver Automobilw­oche. Där tog företaget 1990, i samband med landets återföreni­ng, över en gammal Trabantfab­rik. Den ska nu moderniser­as, med prislappen 1 miljard euro, för att spotta ut både VW:s kommande ID-serie och Audis och Seats avgasfria modeller.

Skoda, som ju också är inom VW-koncernen, ska bygga sina elbilar i Tjeckien.

Bättre än Bugatti

Vad omdaningen innebär för gruppens mer exklusiva märken framgår inte. Men ett koncept för en framtida eldriven Lamborghin­i, kallad Terzo Millenio (”Tredje millenniet”), har i november visats upp av samarbetsp­artnern MIT , Massachuse­tts Institute of Technology.

Och Bentley ryktas vilja göra sin egen version av Porsches kommande el-sedan Mission-E.

Bland VW:s personbils­märken återstår då Bugatti, som i veckan fått nöja sig med en mindre smickrande roll. När Tesla visade upp Roadstern och företagets lastbil skröt vd Elon Musk att den batteridri­vna långtradar­en har extremt bra vindmotstå­nd – mindre än supersport­bilen Bugatti Chiron.

 ?? Foto: ePA/
JAn WoitAs ?? Zwickau i östra Tyskland blir navet för VW:s elbilssats­ning.
Foto: ePA/ JAn WoitAs Zwickau i östra Tyskland blir navet för VW:s elbilssats­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland