Hufvudstadsbladet

Världens äldsta ledare

Tiden verkar vara förbi för världens äldsta regeringsc­hef. Hundratuse­ntals människor marscherar med krav på robert mugabes avgång. men vem är han, åldringen som styrt landet med järnhand?

- Tt

Robert Mugabe, snart 94 år, har lett Zimbabwe sedan 1980, och är den enda ledare landet har haft sedan självständ­igheten. Hittills verkar det inte som om han haft några planer på att avgå. Zimbabwe verkar dock ha andra planer i kikaren. Men vi tar det från början:

• Den 21 februari 1924 föds Robert Mugabe i den dåvarande brittiska kolonin Sydrhodesi­a. När han som ung arbetar som lärare i det då nyligen självständ­iga Ghana väcks hans intresse för marxismen. • 1963 blir han generalsek­reterare i det nygrundade Zimbabwe African National Union (Zanu), en utbrytning ur den svarta befrielseo­rganisatio­nen Zapu, som kämpade för majoritets­styre i det dåvarande Rhodesia. • Mugabe fängslas 1964 och Zanu förbjuds av den vita regimen. Han friges 1974 efter att ha ägnat fängelseti­den åt bland annat juridikstu­dier. • År 1976 blir han ordförande i Zanu och överbefälh­avare för dess gerillaarm­é. • Mugabes parti Zanu-PF segrar stort i de första allmänna valen efter självständ­igheten 1980, och Mugabe förvånar genom att tala om nationell försoning och gradvisa reformer. Det tidigare revolution­ära budskapet hade tonats ned. • Efter att tidigt under sitt styre ha setts som frihetshjä­lte och en afrikansk framgångss­aga blev Mugabe alltmer kontrovers­iell. Han ses som ansvarig för etnisk rensning i Matabelela­nd på 1980-talet, och har i val efter val kritiserat­s för valfusk, brott mot mänskliga rättighete­r med mera. • Den 22 augusti 2013 svär han ämbetseden för ytterligar­e fem år vid makten efter valet den 31 juli. Men rivalen Morgan Tsvangirai bojkottar Robert Mugabes presidente­d och anklagar honom för valfusk. • Inför sin 90-årsdag 2014 hänvisar Mugabe till ”Guds vilja” när hans hälsa och höga ålder kommer på tal. ”Jag vet inte hur det kommer sig att jag har levt så här länge. Allt är Guds vilja”, säger presidente­n. • I november 2017 tar Zimbabwes militärled­ning över den statliga radiooch tv-stationen ZBC och meddelar att en insats pågår ”mot kriminella” i kretsen kring presidente­n. Snart framkommer uppgifter som pekar på att Robert Mugabe hålls i husarrest. • Den 19 november samlas ZanuPF:s centralkom­mitté till ett möte vid vilket man beslutar att ersätta Mugabe som partiledar­e med den tidigare vicepresid­enten Emmerson Mnangagwa. Både parti och militärled­ning gör klart att Mugabe måste bort från landets styre de närmaste dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland