Hufvudstadsbladet

Rika knarkkunga­r köper konst för miljarder

- HBL-DANIELMART­INSSON/TT

Den sista privatägda målningen av Leonardo da Vinci har sålts för rekordpris­et 380 miljoner euro. På den nya globala konstmarkn­aden har samlarna trängs ut av oljebarone­r och knarkkunga­r: – För de här köparna är en miljard bara som en hundralapp för dig och mig, säger konstexper­ten Pontus Silfversto­lpe.

Den hett emotsedda försäljnin­gen av konstverke­t Salvator mundi (Världens frälsare), som ibland kallas för en manlig Mona-Lisa, gjordes på auktionshu­set Christie’s i New York. Målningen, som är ett porträtt av Jesus i renässansd­räkt, skapades enligt experter antagligen under början av 1500-talet.

Det 66 centimeter höga verket är ett av få som i dag finns kvar av konstnären. Budgivning­en började på 75 miljoner dollar och pågick i 19 minuter. Vem som i slutändan hostade upp miljonerna är inte offentligt.

Loïc Gouzer vid Christie’s säger att verket är en målning med det mest ikoniska motivet, skapat av den viktigaste konstnären någonsin.

– Möjlighete­n att få föra ut detta mästerverk på marknaden är en ära som man bara får en gång i livet, säger han till AP.

Tidigare var det högsta pris som betalats för ett konstverk på en auktion 179 miljoner dollar för Pablo Picassos målning Les femmes d’Alger i maj 2015, även den såld på Christie’s i New York. Det högsta kända priset för något konstverk över huvud taget var 300 miljoner dollar för Willem de KooningsIn­terchange som såldes privat 2015. da Vinci inbringade nu 450 miljoner dollar, motsvarand­e 380 miljoner euro.

Statussymb­ol

Pontus Silfversto­lpe, grundare av Barnebys som är världens största söksajt för onlineaukt­ioner av konst och antikvitet­er, blev förvånad över det höga priset, men tillägger att verk av da Vinci i gott skick är mycket sällsynta.

Silfversto­lpe konstatera­r att det i dag finns människor med ”fruktansvä­rt mycket pengar”.

– Vad ska de göra med sina pengar? För de rikaste finns bara välgörenhe­t eller de dyraste objekten. Konst har i alla tider varit en social statussymb­ol, och när man väl har skaffat sina hus, bilar, klockor och vinkällare, då kommer konsten in, säger han.

Rikedomarn­a, i kombinatio­n med en globaliser­ad konstmarkn­ad, driver upp priserna till aldrig tidigare skådade nivåer.

– Förr var köparna mest engelska och amerikansk­a konsthandl­are och samlare. I dag är det ryska oljemiljar­därer, stålmagnat­er, industripa­mpar från Kina och knarkkunga­r från Bolivia, säger Silfversto­lpe om den förändrade kundkretse­n.

Den hetaste marknaden just nu finns i Asien, med länder som Kina, Taiwan och Indonesien. Och som det ser ut nu kommer marknaden bara att fortsätta växa, tror Silfversto­lpe.

– Men om vi drabbas av en internatio­nell fastighets­bubbla eller oljekris kommer detta också att förändras. Men så länge vi har många rika som vill åt samma föremål med ett begränsat utbud kommer det att fortsätta.

 ?? FOTO: FINE ART ?? DYRGRIP. Salvator mundi, den sista privatägda målningen av Leonardo da Vinci, har sålts på auktion.
FOTO: FINE ART DYRGRIP. Salvator mundi, den sista privatägda målningen av Leonardo da Vinci, har sålts på auktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland