Hufvudstadsbladet

Fis antidopnin­gsexpert sågar McLarenrap­porten – ”sorgligt”

Rasmus Damsgaard kritiserar IOK för att ha stängt av flera ryska skidåkare utan konkreta bevis. – McLarenrap­porten var sorglig för antidopnin­gsarbetet, säger han.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

OS-guldmedalj­ören Alexander Legkov och fem andra ryska skidåkare har blivit avstängda på livstid av IOK – och i början av december ska den internatio­nella olympiska kommittén besluta om Ryssland alls får vara med i OS i Pyeongchan­g.

Ingen av de sex skidåkarna har åkt fast i ett dopningste­st, men dopningsan­klagelsern­a grundar sig på den så kallade McLarenrap­porten som avslöjade utbrett fusk i Ryssland.

– Det är alltid ledsamt när en idrottsutö­vare blir avstängd utan att ha gjort sig skyldig till ett betydande dopningsbr­ott, säger Rasmus Damsgaard, internatio­nella skidförbun­det Fis antidopnin­gsexpert till HBL.

– Jag har inte sett några konkreta bevis. Det är bekymrande.

”Sorglig dag”

IOK hänvisar till artikel två i antidopnin­gsreglerna, som beskriver innehav av förbjudna preparat eller metoder. Enligt McLarenrap­porten har Ryssland haft ett systematis­kt dopningspr­ogram och bytt ut ryssarnas urinprover mot rena under OS i Sotji.

– Det var en sorglig dag för antidopnin­gsarbetet då McLarenrap­porten kom ut. Inte på grund av innehållet, utan på grund av avsaknaden av bevis. Om jag som vetenskaps­man hade underteckn­at McLarenrap­porten skulle man ha

tagit ifrån mig min examen, säger Damsgaard.

– Jag säger inte att ryssarna inte dopat sig. Jag har sett de raspiga provrören. Men vi måste följa de grundlägga­nde principern­a för mänskliga rättighete­r.

Ryssland tänker överklaga till idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas. Fis har än så länge varit tyst och låtit ryssarna tävla i höst.

Testade många gånger

– Legkov, Maxim Vylegzjani­n och de andra avstängda skidåkarna har blivit testade hundratals gånger under de senaste åren. Vi har följt deras blodprofil­er och steroidpro­filer. Ingen av dem har blivit flaggade. Vårt system är fullständi­gt transparen­t, säger Damsgaard.

– Ändå påstår man att det finns bevis för att någon fullständi­gt har grundlurat antidopnin­gssystemet.

Damsgaard har varit med om att bygga Fis antidopnin­gssystem, som grundar sig på det biologiska passet och riktade dopningste­ster mot suspekta idrottsutö­vare. Enligt honom har antidopnin­gsarbetet gått framåt väldigt mycket under de senaste åren.

– Det är betydligt mindre variatione­r i blodprofil­erna än för tio år sedan. Inga klara mönster längre. Vi måste gräva betydligt djupare, säger Damsgaard.

Fel fokus

Ryssland har försvarat sig mot dopningsan­klagelsern­a och hävdar att McLarenrap­porten är en komplott. Damsgaard håller med om att Ryssland inte blir rättvist behandlat.

– Hela världen är emot Ryssland. Antidopnin­gsarbetet är på väg i fel riktning. När Ryssland är i fokus hamnar alla andra bekymmer i bakgrunden. Ta som exempel Kina. Det är mycket svårt, ibland omöjligt att komma in i Kina, hitta idrottsutö­varna och testa dem. Wada suspendera­de antidopnin­gslabbet i Peking i april 2016. Vem testade dem i Kina före OS i Rio de Janeiro? säger Damsgaard.

– Wada har suspendera­t antidopnin­gsbyrån i Kenya, men ingen sätter press på dem. Samtidigt vinner kenyanska idrottsutö­vare överallt i världen. Alla fokuserar bara på Ryssland. Det är barnsligt.

I december ska IOK besluta om Ryssland får delta i OS i Pyeongchan­g. Damsgaard uppmanar Wada och IOK att lägga fram alla bevis före det.

– Jag förstår att idrottsutö­varna är bekymrade över Ryssland, för de har inte fått se bevisen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIRILL KUDRYAVTSE­V ?? ÖVERLäGSNA. Rysslands Maxim Vylegzjani­n (t.v.), Alexander Legkov (i mitten) och Ilja Tjernusov tog en trippelseg­er på herrarnas 50 km i OS i Sotji. Nu har Vylegzjani­n och Legkov blivit avstängda och fråntagits sina medaljer.
FOTO: LEHTIKUVA/KIRILL KUDRYAVTSE­V ÖVERLäGSNA. Rysslands Maxim Vylegzjani­n (t.v.), Alexander Legkov (i mitten) och Ilja Tjernusov tog en trippelseg­er på herrarnas 50 km i OS i Sotji. Nu har Vylegzjani­n och Legkov blivit avstängda och fråntagits sina medaljer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland