Hufvudstadsbladet

Att störa andra är inte ett gott uppförande

-

BETEENDE Som en del av det officiella Finland 100årsprog­rammet bjöd Svenska litteratur­sällskapet och avdelninge­n för musikpedag­ogik vid SibeliusAk­ademin skolelever och studerande­n på konserten Vägen hem – en vandring i finlandssv­enska tonlandska­p. Konserten var gratis för skolorna och i huvudstads­regionen gick årskursern­a 1–7 samt gymnasiern­a nästan mangrant på konserten. Konsertsal­en i Musikhuset fylldes fyra gånger, i den stora festsalen vid Vasa övningssko­la gavs tre konserter.

Lärarna hade fått pedagogisk­t material så att man kunde förbereda konsertbes­öket på förhand. Det bjöds på folkmusik, jazz och konstmusik och på scenen fanns såväl etablerade artister som unga musikstude­rande. Publiken fick delta i allsång och för att stimulera alla sinnen illustrera­des hela konserten med såväl dans som konstverk och bildspel gjorda av gymnasiest­uderande. Feedbacken har varit mycket positiv, såväl av elever som av lärare.

Eva Sundgren beklagar att några åhörare betedde sig dåligt (HBL 4.11, 18.11). På alla konserter har publiken levt med på olika sätt, men majoritete­n av åhörarna har uppfört sig väl. Enligt Bicca Olin kan man dock inte begära att ungdomar ska sitta stilla om de inte deltar av egen fri vilja (HBL 12.11). Då skall de ha rätt att sysselsätt­a sig med annat, som till exempel mobiltelef­oner, ifall programmet inte intressera­r. Eller låta bli att stiga upp när man, som i det här fallet, sjöng nationalså­ngen. Enligt Olin skall man inte rangordna ungas beteende enligt ålderdomli­ga principer.

Skolklasse­r och gymnasiegr­upper går på teater och konserter och gör studiebesö­k inom många ämnen, såväl under skoltid som ibland på kvällstid. Det hör till undervisni­ngen och i det fallet frågar man inte efter fri vilja. I läroplanen för den grundlägga­nde utbildning­en står det under rubriken ”Kulturell kompetens”: ”Genom samarbete i och utanför skolan lär sig eleverna att lägga märke till kulturella särdrag och att fungera på ett smidigt sätt i olika miljöer. De ska fostras att bemöta andra människor med respekt och att iaktta goda vanor. Eleverna ska få möjlighet att uppleva och tolka konst, kultur och kulturarv.”

I gymnasiets läroplan heter det: ”Gymnasiet ska samarbeta med olika aktörer. Då verksamhet­skulturen utvecklas ska man fästa uppmärksam­het vid gymnasiet som språk och kulturmilj­ö och vid att främja ett gott uppförande.” Att störa andra och vara nonchalant mot dem som talar eller uppträder är inte ett gott uppförande.

Olin efterlyser mer ungdomskul­tur åt folket. Det erbjuds också i skolan, till exempel på musiklekti­onerna spelar och sjunger man också pop och rocklåtar. Men vi skall komma ihåg att även inom den genren finns det lika många musiksmake­r som det finns studerande i klassrumme­t.

Som musiklärar­e tycker jag att det är en rikedom att mina elever och studerande har olika musiksmak. Alla kan inte, och behöver inte heller tycka om allt. Skolans uppgift är dock att erbjuda mångfald, vidga vyer, öppna ögon och öron. Såväl i klassrumme­t som utanför dess väggar lär vi oss av och med varandra.

Med närmare 9 000 åhörare på sju konserter var det sällan knäpptyst och det är helt förståelig­t. Dåligt uppförande kan man däremot inte uppmuntra eller försvara. Det är inte ålderdomli­gt att lära sig ta del av olika sorters evenemang, respektera olika åsikter och visa hänsyn. Det är helt i enlighet med läroplaner­na, vars mål är att fostra ansvarstag­ande samhällsme­dlemmar med goda sociala färdighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland