Hufvudstadsbladet

Nya villkor för teatrar och orkestrar

-

I framtiden får teatrar och orkestrar statlig finansieri­ng för högst sex år i taget. Mindre aktörer kan få svårt att säkra kontinuerl­ig finansieri­ng.

Den expertgrup­p som under ledning av Jaakko Kuusisto skissat på en ny lag för utövande scenkonst, presentera­de på tisdagen sitt utkast för aktörer på fältet och övriga intressent­er.

Enligt det nya förslaget indelas teatrar och orkestrar i framtiden i tre kategorier och finansieri­ng beviljas för ett, tre eller sex år i taget.

Det innebär å ena sidan att institutio­ner i den främsta kategorin – nationellt eller internatio­nellt betydelsef­ulla konstinsti­tutioner som Helsingfor­s stadsteate­r och Helsingfor­s stadsorkes­ter – kan planera med längre framförhål­lning än hittills när man vet sex år på förhand vad man har att spela med.

Å andra sidan innebär reformen ett stopp för den mer eller mindre kontinuerl­iga finansieri­ng som år efter år strömmat in till ett stort antal orkestrar och teatrar runtom i Finland. I framtiden skall verksamhet­en utvärderas efter varje period och en aktör skall kunna glida från en kategori till en annan, om det föreligger anledning att stabiliser­a eller destabilis­era verksamhet­en.

Arbetsgrup­pen föreslår som en konkret åtgärd att årsverkena­s antal för en aktör skall vara minst fem i framtiden. Enligt den här uträkninge­n är Folkmusiko­rkestern Tallari med sina fyra årsverken omedelbart på fallrepet, men också Nyslotts orkester, Hyvinge orkester och barnmusiko­rkestern Loiskis (med fem årsverken vardera) är farligt nära att förlora sin kontinuerl­iga finansieri­ng.

På teatersida­n är dansteater­n Glims & Gloms i riskzonen med sina fem årsverken. Också dansteatra­rna Rollo, Teater Vanda och danscentru­m Jo-Jo i Uleåborg (sex årsverken vardera) är nära gränsen.

”Utövande konst”

Den nuvarande teater- och orkesterla­gen har blivit ökänd för sin urskiljand­e hållning i förhålland­e till olika konstgenre­r. Paradexemp­let är körerna som inte har rymts inom den nuvarande lagens ramar, enligt ett beslut som prövats i högsta rättsinsta­ns.

Teater- och orkesterla­gen kommer i sin helhet att ersättas av Lagen om främjande av utövande konst. Med utövande konst avses sådan ”scen-, cirkus, danskonst, musik och annat levande konst som äger rum i ett visst ögonblick” och riktar sig till publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland