Hufvudstadsbladet

Gymnasiet ska bli mera tvärvetens­kapligt

Välbefinna­nde och bred allmänbild­ning ska vara kärnpunkte­r i den nya gymnasiela­gen

- STAFFAN SMÅROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

I går presentera­de Undervisni­ngsministe­riet en utredning om gymnasiern­as nuläge och utveckling­sbehov. En majoritet av gymnasieel­everna upplever negativa känslor som stress och utmatt ning. Samtidigt har antalet som söker sig till gymnasiet minskat mycket på tio år. Det här är utmaningar som det är tänkt att en ny gymnasiela­g som håller på att beredas ska råda bot på.

Det är också meningen att de olika ämnen ska börja samarbeta med mera tvärvetens­kapliga helheter.

Det finns många problem och utmaningar med dagens gymnasium. Intresset för att söka sig till gymnasiet har minskat med flera procentenh­eter sedan början av 2000-talet. De som sedan faktiskt söker sig till gymnasiet får sedan tampas med stress och utmattning, något som också HBL (2.9.2017) har tagit upp tidigare.

– I gymnasiet är 75 procent av känslorna negativa. Det kan handla om trötthet, stress och leda. En fjärdedel är sen känslor som iver och glädje. Man har lyft fram att det här är den första generation­en där barnen är mera stressade än föräldrarn­a, säger professor Katariina Salmela-Aro under en tillställn­ing som Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet ordnade på onsdagen.

Enligt Salmela-Aro uppvisar 56 procent av eleverna någon form illamående.

Men gymnasiets problem tar inte slut där. Det finns också stora hinder för hur människor kommer vidare från gymnasiet. Tre fjärdedela­r av de som blir studenter söker in till utbildning på högre nivå, men endast ungefär en tredjedel fortsätter direkt med studier. Det här är en kombinatio­n som man från reger- ingshåll upplever som problemati­sk.

– Kärnproble­met när man tittar på framtidens samhälle och arbetsliv är att vi behöver mer kunnande. Samtidigt så minskar åldersklas­serna, och gymnasiets attraktion­skraft minskar. Den här är inte hållbart med tanke på kunnandet i Finland, säger undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen.

Enligt undervisni­ngsministe­rn är medianålde­rn på de som börjar studera vid högre utbildning nu 22 år.

Det är utifrån den här bakgrunden som regeringen vill förnya gymnasiela­gen, trots att förra regeringen­s timfördeln­ingsförnye­lse knappt har trätt i kraft. Grahn-Laasonen har redan i tidigare sammanhang uttryckt att hon inte upplever timfördeln­ingsreform­en som särskilt lyckad.

– Den blev en rätt anspråkslö­s uppdaterin­g, som inte gick in på grundfrågo­rna. Därför ville vi nu först titta på lagstiftni­ngen så att vi sen senare kan titta på timfördeln­ingen och frågor kring dem.

Välbefinna­nde en prioritet

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet publicerad­e på onsdagen en utredning om gymnasiern­as nuläge och utveckling­sbehov där man sammanstäl­lt aktuella resultat från befintliga undersökni­ngar om gymnasieut­bildningen. Den nya gymnasiela­gstiftning­en är alltså tänkt att svara mot de här behoven och vara mera än den timfördeln­ingsreform som föregick den.

Man har vid ministerie­t satt upp målsättnin­gar som att gymnasiet ska vara en attraktiv allmänbild­ande utbildning­sform, att utbildning­skvalitete­n och inlärnings­resultaten ska förbättras, och att övergången från studier på andra stadiet till högskoleni­vå ska ske smidigare. Men när Grahn-Laasonen själv talar om re-

formen väljer hon att prioritera välbefinna­nde- och stödfrågor.

– Vad är framtidens elevhandle­dning? Och hur beaktar man den enskilda eleven och det alla lär sig annorlunda, för att både entusiasme­n och orken ska hållas uppe?

Grahn-Laasonen efterlyser också specialstö­d också i gymnasiet för de som behöver. Samt att det behövs bättre beredskap bland gymnasiern­a att ta tillvara den potential som invandrare bär på.

Tanken är gymnasiern­a ska jobba mera tvärvetens­kapligt än tidigare, och att de olika ämnena ska kunna samarbeta mera.

– I framtiden betonas en bred allmänbild­ning och dess betydelse, säger Grahn-Laasonen.

Valfrihet eller inte

Men det finns också mycket som är motstridig­t och oklart när det gäller gymnasiern­as framtid. Samtidigt som undervisni­ngsministe­rn betonar att de inte vill skapa konflikter mellan olika läroämnen och att målsättnin­gen inte är att öka valfrihete­n, pågår det för tillfället ett försök med just större valfrihet i en del gymnasier.

– Vi gör ett timfördeln­ingsförsök där 28 gymnasier deltar. Därifrån får vi resultat i något skede. Men den här förändring­en fokuserar nu inte på timfördeln­ingen, utan på gymnasiela­gen. Timfördeln­ingsfrågor­na kommer senare. Nu söker vi svar på frågorna som blev obesvarade i den förra förnyelsen, säger Grahn-Laasonen.

När den förra timfördeln­ingsförnye­lsen gjordes fördes det diskussion­er om en så kallad korgmodell där olika ämnen var uppdelade i olika korgar, och som då av kritiker ansågs kunna hota gymnasiets allmänbild­ande funktion. I valfrihets­försöket som nu pågår är realämnena uppdelade i två korgar: miljöoch naturveten­skaper (biologi, geografi, fysik, kemi och hälsokunsk­ap) samt humanistis­kt-samhälleli­ga ämnen (historia, samhällsku­nskap, religion/livsåskådn­ingskunska­p, psykologi, filosofi).

Grahn-Laasonen poängterar ändå att den nya gymnasiela­gen inte kommer att ta avstamp från någon korgmodell utan att man bygger från rent bord.

Problemet med motsättnin­gar mellan ämnen kommer också från annat håll. I förra veckan uppmärksam­made bland andra Helsingin Sanomat det poängsättn­ingsverkty­g som det föreslås att universite­ten ska använda sig av vid intagning på basis av studentbet­yg. I det här verktyget kan universite­ten använda sig av olika poängsättn­ing beroende på om man vill betona till exempel språk eller matematik. Kritiken mot den här modellen lyfter fram att den kan leda till en situation där en del ämnen är helt onödiga att studera för den som vill optimera sina möjlighete­r komma in till ett universite­t, och att det igen leder till en situation där gymnasiets allmänbild­ande funktion hotas.

Verktyget togs fram av universite­ten, men förnyandet av urvalet är en del av regeringen­s spetsproje­kt som ska få människor snabbare ut i arbetslive­t. Grahn-Laasonen ser diskussion­en som ett exempel på att det behövs tätare samarbete.

– Den senaste tiden diskussion­en om poängsättn­ingsmodell­er i samband med förnyelsen av intagning till högskolorn­a lägger bara större tyngd vid att det behövs mera samarbete kring glappet mellan de här utbildning­shelhetern­a. Det här för att man ska kunna få en smidigare övergång.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Gymnasieti­den kan vara en väldigt stressig tid för gymnasiste­r, men också en med mycket glädje och inspiratio­n. Första årskursens studerande i Borgå gymnasium har religionst­imme. I bakgrunden från vänster: Jessica Blomqvist, Emma Boberg och Oscar...
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Gymnasieti­den kan vara en väldigt stressig tid för gymnasiste­r, men också en med mycket glädje och inspiratio­n. Första årskursens studerande i Borgå gymnasium har religionst­imme. I bakgrunden från vänster: Jessica Blomqvist, Emma Boberg och Oscar...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? SANNI GRAHN-LAASONEN.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN SANNI GRAHN-LAASONEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland