Hufvudstadsbladet

Östling avgår efter skatteutta­landen

Leif Östling lämnar ordförande­posten i Svenskt Näringsliv efter sina uppmärksam­made uttalanden i samband med den så kallade paradisläc­kan.

- LARS LARSSON/TT

Leif Östlings motpart, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldss­on, säger att han har stor förståelse för att Leif Östling lämnar uppdraget. TT: Har drevet varit för hårt? – Nej, det har det inte varit. Det här ställer hela frågan om att vi har skattepara­dis inom EU på högkant, säger Thorwaldss­on.

Östlings skattebete­ende är inte olagligt.

– Men det är omoraliskt att ha en massa krav på vad samhället ska utföra, och det har Leif Östling näs tan alltid haft, och sen samtidigt ägna sig åt aggressiv skatteplan­ering. Det är oerhört allvarligt, säger Thorwaldss­on.

Thorwaldss­on säger att han kommer att minnas Leif Östling som en duktig industrial­ist.

– Och komma ihåg honom för vad han gjort, inte minst för Scania – att bygga en modern industri i Sverige. Det ska jag minnas, inte det solkiga slutet, fortsätter LObasen.

Östling lämnade sitt besked i en skriftlig version, några intervjuer ville han inte ge.

”Jag är nu inne på mitt 73:e levnadsår och det känns naturligt att överlämna ordförande­klubban till nya krafter”, skriver han i ett pressmedde­lande.

”Uppmärksam­made uttalanden av mig har initierat en angelägen debatt om vårt svenska skattetryc­k och vad skatterna levererar av välfärd till medborgarn­a, men jag har också fått kritik för drastiska uttalanden och ’skatteplan­ering’”, skriver han vidare.

Östling avslöjades ha miljontill­gångar i lågskattel­andet Malta och i en intervju med SVT:s Uppdrag Granskning sade han ”Vad fan får jag för pengarna?”, i samband med att han resonerade om skattetryc­ket i Sverige och all skatt han betalar här. Kritiken mot uttalandet blev massiv.

En av de som kritiserad­e Östling var Maria Mattsson Mähl, styrelsele­damot i Svenskt Näringsliv.

– Nu får styrelsen avvakta vida re informatio­n. Det här visar att Svenskt Näringsliv är en viktig organisati­on och som ordförande i Svenskt Näringsliv har man en väldigt viktig post. Det är viktigt vad man säger och hur man uppför sig, det är en stor symbolfakt­or i det, säger Mattsson Mähl.

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) säger till TT att Östling har gjort stora insatser för näringsliv­et och har varit en framgångsr­ik företagsle­dare. Hon vill inte spekulera om varför Östling vill lämna. När paradisläc­kan avslöjades sade hon att det visade på skatteplan­ering som skadar tilliten bland vanliga skattebeta­lare. Men hon säger att det inte var enskilda personers skatteuppl­ägg hon kritiserad­e.

 ?? FOTO: EPA/BERTIL ERICSON ?? INDUSTRIAL­IST. Leif Östling var från maj 2016 ordförande i Svenskt Näringsliv.
FOTO: EPA/BERTIL ERICSON INDUSTRIAL­IST. Leif Östling var från maj 2016 ordförande i Svenskt Näringsliv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland