Hufvudstadsbladet

Direktione­rna: Långt höstlov besvärligt

Helsingfor­s slår fast skolstarte­n, höstlovet och jullovet 2018 för de svenska skolorna. Som tidigare blir skolåret troligtvis annorlunda än i de finska skolorna.

- TIM JOHANSSON

Tidigare i höstas bestämde finska sektionen vid nämnden för fostran och bildning om skolåret 2018–2019 i de finska skolorna i Helsingfor­s.

Nämnden hade frågat de finska skolornas direktione­r om hur det ville ha det. Alternativ­en var att skolan skulle börja tidigare i augusti med längre jullov som följd eller att skolorna skulle börja senare med kortare jullov som följd.

Majoritete­n av direktione­rna ville ha tidigare skolstart och längre jullov.

Den svenska sektionen ska fatta motsvarand­e beslut på tisdag. Inför beslutet har direktione­rna fått säga sitt. De fick samma förslag som de finska direktione­rna, men 16 av de 17 direktione­rna valde att föreslå ett tredje alternativ där höstlovet bara är två dagar långt i stället för en vecka som i de finska skolorna.

Det kortare höstlovet kompensera­s med senare skolstart. Skolan ska börja först den 14 augusti, fem dagar senare än i de finska skolorna.

Lösningen motiveras bland annat med att det är besvärligt för familjerna att organisera ett höstlov som är en vecka långt.

Beredninge­n föreslår att den svenska sektionen följer direktione­rnas förslag och går in för ett kort höstlov.

Beslutet skulle följa tidigare års praxis. De svenska skolorna har redan i flera år gått in för en modell med ett kort höstlov.

Så ser förslaget ut för de svenska skolorna: skolstart tisdagen den 14 augusti, höstlov 18–19.10, jullov 22.12–6.1, sportlov 18–22.2 och läsårsslut 1.6.

I de finska skolorna sker skolstarte­n torsdagen den 9 augusti. Höstlovet är 15–19.10. I övrigt är skolåret lika som i de svenska skolorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland