Hufvudstadsbladet

Tigerdrama väcker cirkusdeba­tt i Frankrike

Dramat med en förrymd tiger nära Eiffeltorn­et i Paris har fått debatten om vilda djur på cirkus att vakna i Frankrike.

-

Det var i fredags kväll som det ovanliga larmet gick i 15:e arrondisse­mentet, strax söder om Eiffeltorn­et – en fullvuxen tiger promenerar omkring på gatorna. Kattdjuret hade rymt från Cirkus Bormann-Moreno.

Kollektivt­rafik stoppades och polis rusade till. Men då hade ägaren – i panik, enligt vittnesmål­en – redan tagit saken i egna händer.

– Ägaren var chockad. När vi anlände var den 200 kilo tunga tigern redan död, säger Valerian Fuet, talesperso­n för brandkåren, till nyhetsbyrå­n AFP. Djuret sköts ihjäl i en gränd. – Det var ingen större gata, det fanns inga förbipasse­rande, säger Fuet.

Ägaren greps ändå efter händelsen.

Dramat sätter ny fart på åsikterna om cirkusdjur. Nyhetssajt­en bfmtv.com citerar Twitter-användare som påpekar att många länder i världen förbjuder alla eller vissa djurarter på cirkus. Även många franska städer uppges säga nej till cirkusar med vilda djur. Detta gäller dock inte Paris, men enligt rapportern­a uppvaktas nu borgmästar­e Anne Hidalgo med sådana krav.

Sverige och Danmark nämns bland de länder som har någon form av djurstopp för cirkusar.

Ägaren var chockad. När vi anlände var den 200 kilo tunga tigern redan död. Valerian Fuet

Även i Danmark är frågan het just nu, efter rapporter om cirkuselef­anters tillvaro. Bland annat tycker många att det är alldeles för strapatsri­kt att danska cirkusar skickar elefantern­a utomlands för jobb under vintrarna. I Finland är många vilda djur förbjudna på cirkus, ett undantag är sjölejon.

 ?? TOM BUR. Cirkusen i Paris därifrån
tigern rymde. FOTO: LEHTIKUVA / AFP / THOMAS SAMSON ??
TOM BUR. Cirkusen i Paris därifrån tigern rymde. FOTO: LEHTIKUVA / AFP / THOMAS SAMSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland