Hufvudstadsbladet

Varför, HBL?

- SIV FAGERLUND, Pargas FREDRIK SONCK kulturchef WILHELM KVIST musikredak­tör HBL

Det, till Finlands 100-årsjubileu­m, komponerad­e oratoriet Skymning Gryning med musik av Thomas Enroth och text av Thomas Lundin har de senaste veckorna turnerat i Österbotte­n, i södra Finland: Ekenäs och Borgå och på Åland med utsålda konsertsal­ar och kyrkor inför en entusiasti­sk publik.

Lokalpress­en har skrivit recensione­r men HBL har inte berört händelsen. Varför? Det är som om huvudstade­n och HBL skulle ställa sig utanför vissa finlandssv­enska skeenden. När tusentals människor som lyssnat är så med på noterna, varför har inte HBL noterat någonting? Så underligt! Samtidigt litet intressant!

SVAR Kriteriern­a för att ett verk ska recenseras i HBL är många, men det är också antalet verk som potentiell­t är intressant­a för HBL. Oratoriet är onekligen ett verk som är mycket nära att överstiga tröskeln, men det lilla antalet uppförande­n i kombinatio­n med att inget av dem äger rum i huvudstads­regionen och svårighete­r med att hitta en lämplig och tillgängli­g skribent förklarar den uteblivna recensione­n. Vi påminner om att huvudstade­ns livliga kulturliv gör att många konserter och utställnin­gar också i Helsingfor­s förblir orecensera­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland