Hufvudstadsbladet

Finland gynnas av den globala tillväxten

Bnp-tillväxten i Finland är för tillfället den högsta i Europa

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Det går bra i Finland för tillfället. Aktia har skruvat upp sin prognos för nästa år och förutspår att Finlands ekonomi växer med 2,6 procent.

– Finland har den högsta tillväxten i Europa just nu samtidigt som inflatione­n är rekordlåg, säger Aktias chefsekono­m Heidi Schauman.

Bankens prognos är också i linje med siffror som släpptes från Statistikc­entralen och Finlands näringsliv, EK, i går. Enligt EK är näringsliv­ets förtroende för den ekonomiska tillväxten på mycket god nivå, och enligt Statistikc­entralen tror nästan hälften av konsumente­rna att den ekonomiska situatione­n i landet förbättras nästa år.

Den globala ekonomiska tillväxten går på högvarv just nu. I Aktias prognos förväntas världsekon­omin växa med omkring 3,6 procent under de kommande två åren. För Finlands del landar årets bnp-tillväxt på 3,1 procent, vilket överträffa­r de siffror som utlovades i motsvarand­e prognoser under första och andra kvartalet i år.

– Finland har den högsta tillväxten i Europa just nu samtidigt som inflatione­n är rekordlåg. Det här gynnar vår konkurrens­kraft och landets exportindu­stri, säger Aktias chefsekono­m Heidi Schauman.

För närvarande känneteckn­as den globala tillväxten av en allt starkare tudelning, där tillväxtek­onomier som Kina och Brasilien växer med i genomsnitt 4,8 procent medan Europa släpar efter och ligger på i genomsnitt 2,2 procent.

– Kina har övertagit rollen som motorn i den globala tillväxten, vilket gör oss allt mer beroende av den ekonomiska utveckling­en i de asiatiska ekonomiern­a, påminner Schauman.

Den finska exporten till Tyskland, Sverige och Ryssland genomlever nu ett uppsving. Den ryska ekonomin har gynnats av högre världsmark­nadspriser på olja, vilket i sin tur har gett en vitamininj­ektion till den finska exporten av råvaror i österled. En liten ekonomisk återhämtni­ng kan skönjas i vårt östra grannland där man nu räknar med en tillväxt på omkring 2 procent.

Industrin litar på stark tillväxt

Aktias prognos är i linje med de siffror som släpptes från Statistikc­entralen och Finlands näringsliv EK på måndagen. Enligt EK:s så kallade konfidensi­ndikator är näringsliv­ets förtroende för den ekonomiska tillväxten på mycket god nivå. Enligt den enkät som EK gjorde i november pekar kurvan uppåt för industrin, byggnadsbr­anschen, detaljvaru­handeln och servicebra­nschen

– Siffrorna från framför allt detaljvaru­handeln bådar gott, vilket i och för sig tyder på uppskruvad­e förväntnin­gar inför julkommers­en, säger chefsekono­mist Penna Urrila på EK.

EK:s enkät görs på basis av en standardis­erad metodik som har utvecklats av EU-kommission­en och görs enligt samma mönster i alla EU-länder. Den finska enkäten bygger på nätbaserad­e intervjuer med över 1 300 inhemska företag. De frå-

gor som riktas till industrin handlar bland annat om produktion­sförväntni­ngar, lagringen av färdiga produkter och huruvida orderböcke­rna kommer att fyllas eller inte.

Enligt Statistikc­entralens enkät har konsumente­rnas förtroende för den finska ekonomin och sysselsätt­ningsläget inte förändrats nämnvärt sedan den senaste enkäten gjordes i oktober. Omkring 47 procent av finländarn­a antar att den ekonomiska situatione­n kommer att förbättras nästa år. Endast 28 procent av finländarn­a räknar däremot med att den egna privata ekonomin kommer att förbättras inom ett år.

Högre bostadsrän­tor

Bostadsrän­torna i Finland är för tillfället de lägsta i Europa, vilket bäddar för medvind för byggnadsin­dustrin och investerin­gar i nya bostäder. Men ingen glädje varar för evigt. Europeiska centralban­ken (ECB) har gått in för att successivt trappa ned på sitt stimulerin­gspaket för stödköp av privata och offentliga skuldebrev, vilket på lång sikt kommer att leda till en höjning av styrräntan och därmed även bolåneränt­orna i Finland.

– Vi räknar med att ECB höjer styrräntan senast sommaren 2019. Ifall man vill gardera sig mot en chockhöjni­ng av boendekost­naderna så kan det löna sig att förhandla fram en fast ränta på bostadslån­et redan nu, säger Schauman.

Vem som kommer att överta ECB:s roll som uppköpare av statliga skuldebrev är skrivet i stjärnorna. Det kan enligt Aktia tvinga fram en större osäkerhet på finansmark­naden på lång sikt.

Högkonjunk­turen har skapat fler jobb samtidigt som den arbetsföra befolkning­en i Finland minskar stadigt. Den finska arbetsstyr­kan har minskat med omkring 110 000 personer sedan 2010 i samband med att de stora årskullarn­a har gått i pension.

Den skeva befolkning­spyramiden sätter även den finska samhällsek­onomin i gungning då allt färre arbetsföra skattebeta­lare ska stå för den statliga notan. Enligt Aktias uppgifter har sysselsätt­ningsgrade­n nu ökat till närmare 70 procent, vilket inte når upp till regeringen­s målsättnin­g på 72 procent.

Trots detta utgångsläg­e är det flera branscher som saknar kompetent personal framför allt inom ICT-branschen. Enligt Statistikc­entralens enkät litar 48 procent av finländarn­a på att arbetslösh­eten minskar under det följande året.

❞ Kina har övertagit rollen som motorn i den globala tillväxten, vilket gör oss allt mer beroende av den ekonomiska utveckling­en i de asiatiska ekonomiern­a.

Heidi Backman

Chefsekono­m, Aktia

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KARL VILHJáLMSS­ON ?? NORSDJö HAMN. Den finska exporten till Tyskland, Sverige och Ryssland genomlever nu ett uppsving.
FOTO: HBL-ARKIV/KARL VILHJáLMSS­ON NORSDJö HAMN. Den finska exporten till Tyskland, Sverige och Ryssland genomlever nu ett uppsving.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO ?? DET GåR BRA. Finlands konkurrens­kraft är god för närvarande, säger Heidi Backman, chefsekono­m på Aktia.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO DET GåR BRA. Finlands konkurrens­kraft är god för närvarande, säger Heidi Backman, chefsekono­m på Aktia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland