Hufvudstadsbladet

Bergh sålde sina Stockmanna­ktier

Mäktigaste ägaren Konstsamfu­ndets vd gör sig av med sina Stockmanna­ktier. – Det är ren och skär skatteplan­ering. Jag kvittar förluster mot vinster, säger Konstsamfu­ndets vd Kaj-Gustaf Bergh.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

I augusti sålde Stockmanns styrelseor­dförande Jukka Hienonen Stockmanna­ktier för drygt 60000 euro. Det väckte en hel del uppmärksam­het och efter försäljnin­gen har aktiekurse­n sjunkit med över 20 procent.

I går fortsatte tungviktar­na i Stockmanns­tyret att sälja ut av sitt innehav. Styrelsele­damoten och tidigare styrelseor­dföranden KajGustaf Bergh lade en säljorder för hela sitt aktieinneh­av i Stockmann. De drygt 23 000 aktierna gick åt till ett sammanlagt pris på drygt 100 000 euro.

Enligt Stockmanns börsinform­ation äger Bergh inte längre aktier i Stockmann.

Enligt Bergh var försäljnin­gen i går en del av hans skatteplan­ering. Försäljnin­gen av börsnotera­de fastighets­bolaget Sponda där Bergh var styrelseor­dförande och aktieägare ledde till en stor överlåtels­esvinst för Bergh i somras. De vinsterna lägger han nu mot de betydande förluster han gör i försäljnin­gen av Stockmanna­ktierna. Förluster ska kvittas ut mot varandra under samma skatteår.

– Stockmanna­ktierna var de enda aktierna med förlust i min portfölj. Det handlar om Kaj-Gustaf Berghs privata skatteplan­ering. Försäljnin­gen ska inte ses som en åsikt om Stockmann. Det är inte omöjligt att jag köper Stockmanna­ktier efter årsskiftet igen, säger Bergh.

Enligt honom var tidpunkten för försäljnin­gen också lämplig.

– Nu vet marknaden också vad jag vet, säger Bergh.

Stockmann kom nyligen överens om ett stort lånearrang­emang med sina finansiäre­r.

Bergh represente­rar föreningen Konstsamfu­ndet i Stockmanns styrelse i egenskap av Konstsamfu­ndets vd.

Konstsamfu­ndet är Stockmanns största ägare med flest röster, drygt 15 procent av rösterna, på bolagsstäm­man. Konstsamfu­ndets hela innehav är på drygt 31 miljoner euro med dagens börspris. HBL ges ut av KSF Media som ägs av Konstsamfu­ndet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland