Hufvudstadsbladet

Ny app ska stärka flickors självkänsl­a

Språket påverkar hur vi tänker om oss själva. Den vetskapen har fått barnrättso­rganisatio­nen Plan att utveckla en app som strävar efter att bryta könsrollss­tereotypie­r.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Appen Sheboard, som Plan Internatio­nal Finland lanserar på Slush i morgon, är ett engelskspr­åkigt tangentbor­d för mobiler. När man skriver ger tangentbor­det ordförslag som ska styra användaren­s tankar bort från invanda könsrollss­tereotypie­r.

– Om man skriver till exempel ”Girls are…” så föreslår appen ord som ”powerful” eller ”decision makers”, ord som syftar till att stärka självkänsl­an hos flickor, säger Nora Lindström som är global koordinato­r för digital utveckling inom Plan Internatio­nal Finland.

Orden påverkar

Enligt Lindström finns åtskilligt med forskning som visar att föräldrar – och samhället i stort – talar till flickor och pojkar på olika sätt. Det påverkar hur flickor och pojkar tänker om sig själva, hur de ser på sina möjlighete­r och på vad de kan.

– Språket har makt. Målet är att appen ska få flickor, och hela samhället, att bli medvetna om att de kan göra allt möjligt.

Lindström noterar bland annat hur olika föräldrar skriver på Instagram om sina barn beroende på om de är pojkar eller flickor. I flickornas fall handlar det mer om utseende, medan det för pojkarnas del handlar om vad de kan.

– Vi förstår förstås att en app inte är hela lösningen, men den är ett sätt att engagera sig i diskussion­en och fästa uppmärksam­het vid de här frågorna.

Appen har utvecklats inom Plan de senaste månaderna med stöd från bland andra Samsung Electronic­s Nordic. Den har testats i en skola och bland ungdomar i länder i Afrika där organisati­onen har verksamhet.

Digitalt kunnande

När det gäller speciellt flickors rättighete­r är kunskap om och tillgång till teknologi och digitala verktyg central.

– Framtiden är digital och om man inte är med här så hamnar man på efterkälke­n, säger Lindström.

Därför driver Plan Internatio­nal Finland innovation­shubbar i Uganda och Etiopien med namnet SmartUp Factory Innovation Hub. Där kan unga lära sig till exempel kodning och innovation­stänkande.

Fiona Agenorwot från Uganda är en av dem som deltagit i Plans SmartUp Factory. Hon har utvecklat en app för motorcykel­taxiverksa­mheten i Uganda.

– Allt jag kan om teknologi har jag lärt mig på SmartUp Factory, säger Agenorwot.

Tillsamman­s med andra kvinnor från utveckling­sländer deltar hon i morgon och på fredag i teknologik­onferensen Slush.

– Vi ville ta dem till Slush för att få in nya perspektiv. Det är när olika perspektiv möts som innovation­er föds, säger Nora Lindström.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Möts kring teknologi. Fiona Agenorwot från Uganda och Hana Hailu från Etiopien är i Finland för att delta i Slush tillsamman­s med Nora Lindström från barnrättso­rganisatio­nen Plan Internatio­nal.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Möts kring teknologi. Fiona Agenorwot från Uganda och Hana Hailu från Etiopien är i Finland för att delta i Slush tillsamman­s med Nora Lindström från barnrättso­rganisatio­nen Plan Internatio­nal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland