Hufvudstadsbladet

Varje kram kräver tillstånd!

- PETER BLOMBERG Esbo

BERöRING Människan uttrycker många känslor och meddelande­n genom kramar. Det vore ologiskt om det bara fanns en typ av kramar. Det finns artighetsk­ram, barnkram, buskram, danskram, glädjekram, hångelkram, intimkram, kamratkram, sportkram, sällskapsk­ram, tröstekram och vänskapskr­am.

Artighetsk­ramen är till för affärsrela­tioner och avlägsna släktingar. Den innebär ingen kroppskont­akt annat än händerna på skulderbla­den. Vänskapskr­amen passar då man känner varandra relativt väl. Vänskapskr­amen innebär att vardera böjer sig framåt så att brösten inte tar kontakt utan kontakten begränsas till nyckelbens­området klart ovanom brösten. Man får inte gå för nära den andra; magarna skall inte mötas.

Hångelkram­en hör till tonåren då man ännu inte har finslipat sin sällskapsk­ram. Intimkrame­n hör till sexuellt umgänge och är den enda typen där bröstkonta­kt är förväntad. Kamratkram­en kan ges till en långvarig skolkamrat av samma kön.

Att ta tag i rumpan är kränkande och hör inte till en enda typ av kram. Likaså är det mestadels förbjudet att sucka njutande, blåsa i örat, smeka, följa sömmar, söka gränsen till bh:n, låta fingrarna vandra innanför kläder eller under håret. Med undantag av glädjekram, sportkram, och danskram, är det inte tillåtet att ta stöd av eller lyfta den andra.

Generellt sett tackar man verbalt, inte med en kram. Ifall en kram ingår i något uppfostrin­gstillfäll­e, skall uppfostrar­en övervaka att kramen faktiskt blir rätt typ. Varje kram kräver tillstånd!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland