Hufvudstadsbladet

Inga segrare i ny opera om inbördeskr­iget

- WILHELM KVIST

De tragiska händelsern­a 1918 är i blickfånge­t i den största operaprodu­ktionen i Tammerfors historia.

Bakom operan Veljeni vartija (Min broders beskyddare) står kompositör­en Olli Kortekanga­s och regissören och librettist­en Tuomas Parkkinen, som hann ruva på ämnet i tio år innan operan förverklig­ades.

– I fem år pratade vi om saken och i två år skrev jag librettot. Sedan tonsattes texten, förklarar Tuomas Parkkinen.

Operan Veljeni vartija sägs vara den första operan som utspelar sig i Tammerfors. Berättelse­n är fiktiv, men är skriven som om händelsern­a var sanna.

I blickfånge­t ses en familj med en pacifistis­k far, klockaren Johannes, och hans två barn, Amanda och Emil, som tar strid på var sin sida i konflikten. Emil blir skyddskåri­st och Amanda rödgardist.

– Vi ville inte peka på vem som hade rätt eller fel, utan snarare lyfta fram tragedin i kollektive­t. Den här berättelse­n handlar om den lilla människan och hennes val, säger Kortekanga­s.

– Genom att hämta berättelse­n så nära dagens människa som möjligt ville vi också öppna upp varför vissa människor kom att fatta vissa val. Det fanns inte tid för övervägda val när folk snabbt tvingades välja sida, säger Parkkinen.

– I krig finns inga vinnare, utan enbart förlorare.

Striderna i Tammerfors utspelades under drygt tre veckor från den 16 mars till 6 april under de vita truppernas motoffensi­v. Operan utspelar sig ändå över en betydligt längre tidsperiod. I första akten visas livet innan, både 1913 och 1917. Andra och tredje akten skildrar kriget från januari till maj 1918 och fjärde akten handlar om vad som hände sedan.

I rollerna ses Tuuli Takala, Ville Rusanen, Tuomas Katajala, Juha Kotilainen, Päivi Nisula och Virpi Räisänen med flera.

Mezzosopra­nen Erica Back gör en medelstor roll som den militanta rödgardist­en Serafina Suomi, som är beredd att skjuta vilken vit som helst som kommer i hennes väg.

– Hon är också gravid i sjunde månaden, även om det inte är helt klart vems barnet är, berättar Back småkryptis­kt.

Tuomas Parkkinen liknar operan vid en grand opera, men inte så att här ändå skulle finnas några stora balettscen­er.

– På sin höjd kan man tala om en vapenkoreo­grafi och kulornas balett.

Veljeni vartija är Olli Kortekanga­s tionde opera och har premiär den 16 februari. Den visas totalt sex gånger i Tammerfors­huset. Tammerfors­filharmoni­kerna med kör dirigeras av Santtu-Matias Rouvali.

Operan har inget att skaffa med filmen med samma namn som har premiär i mars.

 ?? FoTo: LEHTIKuVA/MARKKu uLANDER ?? Ville Rusanen, Olli Kortekanga­s, Erica Back, Tuomas Parkkinen och Juha
■ Kotilainen är involverad­e i operaproje­ktet om inbördeskr­igets Tammerfors.
FoTo: LEHTIKuVA/MARKKu uLANDER Ville Rusanen, Olli Kortekanga­s, Erica Back, Tuomas Parkkinen och Juha ■ Kotilainen är involverad­e i operaproje­ktet om inbördeskr­igets Tammerfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland