Hufvudstadsbladet

Tummar hålls för brexit-avtal

Tummarna hålls frenetiskt i både Bryssel och en lång rad huvudstäde­r i EU för att ett genombrott till sist är på gång i förhandlin­garna om brexit. Men ännu är inget klart, varnar chefsförha­ndlare Michel Barnier.

- TT /WIKTOR NUMMELIN

I brittisk press spreds uppgifter redan i tisdags kväll om en principupp­görelse mellan London och EU om den brittiska ”slutnotan” efter 46 års medlemskap. Någonstans kring motsvarand­e 50 miljarder euro skulle britterna vara redo att betala, berättade tidningen Daily Telegraph.

Fast från förhandlar­na själva kommer inga bekräftels­er – åtminstone inte än.

– Jag ser alla de här artiklarna, ryktena, informatio­nen ... Jag vill bara säga att vi är ännu inte vid det läge där jag kan säga att tillräckli­ga verkliga framsteg har gjorts, säger EU:s förhandlin­gsbas Michel Barnier på besök i Berlin på onsdagen.

Samtidigt finns där ändå betydligt mer optimism än bara för någon vecka sedan.

”Väldigt nära”

– Jag hoppas att vi väldigt fort, nästa vecka, kommer att se att vi har hittat en överenskom­melse, säger Barnier enligt AFP.

Och från Bryssel låter det lika hoppfullt från Irlands EU-kommission­är Phil Hogan.

– Jag skulle välkomna väldigt mycket det faktum att Storbritan­nien har fört fram förslag som är väldigt nära att nå de 27 (övriga) EUländerna­s krav, säger Hogan på en presskonfe­rens om jordbruksp­olitik.

Möte på måndag

Den stora dagen D för förhandlin­garna väntas nu inträffa på måndag då premiärmin­ister Theresa May kommer till Bryssel för att träffa Barnier och EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker och möjligen äta både lunch och middag i arbetets tecken.

Samtidigt krävs då också framsteg inte bara om den ekonomiska uppgörelse­n utan också om framtida rättighete­r för EU-medborgare i Storbritan­nien och vice versa samt frågan om hur gränssitua­tionen mellan Irland och Nordirland ska fungera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland