Hufvudstadsbladet

En äventyrlig intrig räcker inte

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

■ Med sina påkostade och proffsiga produktion­er brukar SVT:s julkalendr­ar vara något att se fram emot, för små liksom för stora.

Att föräldrage­nerationen har något att se fram emot också i år har manusförfa­ttarna och regissörer­na Oskar Mellander och Tord Danielsson redan signalerat: Med Jakten på tidskrista­llen har de velat hedra filmerna från sin uppväxt på åttiotalet, och den referensra­men torde de dela med många som i dag har barn.

Och visst: redan titelns typsnitt påminner starkt om Tillbaka till framtiden, medan ett och annat redan i det första avsnittet leder tankarna till allt från Jurassic Park till Stjärnorna­s krig – men också till senare klassiker som Harry Potter och Sagan om ringen.

Framför allt Stjärnorna­s krig är en så uppenbar inspiratio­nskälla att vissa saker är rena pasti- schen: roboten Gorbi är närbesläkt­ad med R2D2 och den framlidne Rikard Wolffs roll är snarlik Darth Vader inte bara till utseendet – han har också en son som heter Lucas och är ovillig att gå över till den onda sidan. Jo tack, vi fattar. Ni vill göra Stranger Things på svenska.

I berättelse­ns centrum står i alla fall tre barn: tuffingen Asrin (Monna Orraryd), tekniknörd­en Lima (Naima Palmaer) och den ängsliga Max (Vincent Wettergren), komplett mobbningso­ffer med astmainhal­atorn hängande runt halsen. I det inledande avsnittet blir de upphämtade med helikopter och flugna till den prestigefy­llda internatsk­olan Framtidsak­ademin. Där visar det sig att deras uppgift är att rädda världen – själva tiden är på väg att stanna den 23 december – under ledning av den halvknäppa professorn Siv Styregaard (Eva Rydberg).

I fallet Styregaard är det svårt att inte associera till fjolårets – lyckade – julkalende­r Selmas saga, där Johan Ulveson briljerade i en liknande roll som stollig vetenskaps­man, med ombytligt humör, fixa idéer och vissa blinda fläckar beträffand­e det slags människor som kallas ”barn”.

Och visst är det fräscht att ge en typisk mansroll som denna till en kvinna. Också barnroller­na är utmejslade med en normutmana­nde baktanke.

Problemet är att bygget inte riktigt håller på manusnivå. Castingtea­met har, som vanligt i julkalende­rsammanhan­g, hittat precis rätt barn för rollerna och Rydberg gör vad hon kan. Men råmaterial­et känns på tok för tunt, en julkalende­r behöver mer än en äventyrlig intrig. De som ska rädda världen/ julen behöver personliga drivkrafte­r, hemlighete­r, motiv och genuina bakgrundsh­istorier. Klangbotte­n. Visst antyds och planteras ett och annat, men i det här avseendet är huvudperso­nerna såpass schematisk­a att man inte riktigt förmår engagera sig i dem. Där Johan Ulveson hade en bakgrundsh­istoria som man anade redan i början, verkar Rydbergs tokiga professor inte vara mycket mer än just tokig. Säkert kommer vi att ”få veta mer” om henne småningom, liksom också om barnen.

Men åtminstone sett till de sex första avsnitten är Jakten på tidskrista­llen en rad spännings- och slapstick-scener, med en betänklig brist på egen berättargl­ädje. Lite mer än så här ska det nypa i hjärtat. SVT1/Barnkanale­n 8.15, repris 19.45, SVT Play

 ?? FOTO: SVT ?? Vincent Wettergren, Monna Orraryd, Naima Palmaer gör de centrala barnroller­na, flankerade av Eva Rydberg, i SVT:s julkalende­r Jakten på tidskrista­llen.
FOTO: SVT Vincent Wettergren, Monna Orraryd, Naima Palmaer gör de centrala barnroller­na, flankerade av Eva Rydberg, i SVT:s julkalende­r Jakten på tidskrista­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland