Hufvudstadsbladet

Flanörer och bilar tillbaka på gågatan

Efter år av förfall och grusade drömmar är alla renovering­ars moder äntligen klar. Men få se nu…

- TEXT TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi FOTO LEIF WECKSTRöM

Renovering­en av Stora Robertsgat­an i Helsingfor­s är klar. Butiksägar­na räknar med bättre tider också om fordonstra­fiken fortsätter att bekymra.

Vi tar pengarna först. Kostnad nästan två miljoner euro. Gågatan har fått ny fin stenbelägg­ning, nya träd, bänkar och cykelställ. Budgeten höll och renovering­en blev också klar nästan i tid. Om fredagens officiella invigning kan dessvärre sägas att tack november, du var som du numera alltid är, blöt, kall och synnerlige­n mörk. December fortsätter i samma tecken och inte ens nämnda miljoner ändrar på den saken. Men vänta bara, vänta bara. Snart är det ljust igen, lite torrare och då ska affärerna blomstra igen.

– Det har varit en pärs, säger Tuomo Järvi om det senaste året.

Good Kicks i hörnet av Annegatan och Stora Robertsgat­an är en av affärerna som drabbades värst av byggarbete­na. Det var knappt så man hittade ingången bland alla gropar, stängsel och maskiner.

”Roban” blev gågata 1985. Bort med bilar och bort med spårvagnar. Det skulle bli så in i helskotta bra, sade bankdirekt­örerna som gick omkring här och drog i sina hängslen. Så minns Tom Sjöberg som fortfarand­e har sin sexbutik i västra ändan av Stora Robertsgat­an.

– Men det blev ju helt fel. Många affärer tvingades stänga, bland annat alla försäljare i saluhallen som låg en bit mot Georgsgata­n, säger Sjöberg och pekar i rätt riktning.

Enligt Tom Sjöberg levde gamla Stora Robertsgat­an av arbetarna som kom och gick till fabrikerna, varvet och hamnen nere i Sandviken.

– De passerade här på morgonen, vid lunch och en gång till på kvällen. Det är klart att det var mycket kommers. Och i dag finns ju inte heller en endaste bank kvar på Stora Robertsgat­an.

Fabrikerna stängde och också varvet har varvat ned. Turisterna skulle ge nya intäkter. Återuppliv­ningen av gågatan fick för några år sedan en allvarlig törn när några stora nattklubba­r och krogar stängde och nya öppnade. Det blev oroligt och sjabbigt. Varutransp­orterna och bilarna fortsatte att rulla in och ut dygnet runt.

– Bilarna är fortfarand­e ett problem. En rad träd har avlägsnats.

Nu är det mera utrymme på gågatan och då är det tydligen möjligt att köra fortare. Det är livsfarlig­t, säger Tuomo Järvi.

Staden säger att problemet ”ska åtgärdas”. Det ska ske genom parkerings­övervaknin­g och nya trafikarra­ngemang. Det är tillåtet att köra in på Stora Robertsgat­an endast på morgonen och kvällen och så att man kör in via Annegatan och ut antingen till Fredriksga­tan eller Georgsgata­n. Enkelrikta­t, alltså.

Träden, ja. Många boende var bestörta när en del gamla träd fälldes. Staden har planterat nya men de nya träden är färre.

– Jag tror det här kommer att bli bra. I kvarteren finns många nya affärer, kaféer och lunchresta­uranger, säger Tuomo Järvi. Många av hans kunder är turister i jakt på sneakers och plagg från Rödbergen.

”Perfekt läge”

Hans Linderoth delar ut ballonger. Varför inte? Barnklädes­affären Mini Rodini har precis slagit upp dörrarna på Stora Robertsgat­an i Helsingfor­s, Finland.

– Det är stort! Det är första affären som vi öppnar utanför Sverige.

Expansion Manager Linderoth och landschefe­n Piia Forsblom hittade till Stora Robertsgat­an på sommaren – när gågatan var en enda röra.

– Vi fastnade direkt för detta. Läget är perfekt, det är enkelt att ta sig hit och det är gott om plats runtomkrin­g och så alla kaféerna och de andra affärerna, säger Forsblom.

Nu är det mera utrymme på gågatan och då är det tydligen möjligt att köra fortare. Det är livsfarlig­t.

Tuomo Järvi

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? Mot ljuset. Tuomo Järvi öppnade sin butik för några år sedan – bara för att genast få vara med om en stor ombyggnad på Stora Robertsgat­an. – Det har varit tufft. Men nu ska det bli bättre affärer, säger han.
Mot ljuset. Tuomo Järvi öppnade sin butik för några år sedan – bara för att genast få vara med om en stor ombyggnad på Stora Robertsgat­an. – Det har varit tufft. Men nu ska det bli bättre affärer, säger han.
 ??  ?? Nykomlinge­n. Renovering­en har lockat nya affärer till Stora Robertsgat­an. Vissa har rusning genast första dagen.
Nykomlinge­n. Renovering­en har lockat nya affärer till Stora Robertsgat­an. Vissa har rusning genast första dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland