Hufvudstadsbladet

Mot nazism, våld och rasism

Grundlägga­nde friheter och rättighete­r gäller inte då de används för att motverka andras grundlägga­nde rättighete­r.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Tingsrätte­n i Birkaland har förbjudit Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) och Pohjolan perinnes verksamhet (Nordisk tradition) i Finland. Det är inget lättvindig­t beslut.

Var och en har rätt att utan tillstånd grunda föreningar och att delta eller inte delta i föreningar­s verksamhet. Det är en grundlägga­nde rättighet enligt vår grundlag och de internatio­nella konvention­er vi har godkänt och som därmed också är en del av finländsk lagstiftni­ng.

Nordiska motståndsr­örelsen är öppet och otvetydigt en nationalso­cialistisk organisati­on och strävar mot en stat som grundar sig på nationalso­cialism. Enligt den person vid Skyddspoli­sen som rätten har hört som vittne brukar motsvarand­e rörelser i Europa försöka dölja sina nazistiska mål, vilket NMR inte gör. Rörelsen betecknas som en ovanligt radikal högerextre­m förening.

NMR vill skapa en vit nationalso­cialistisk stat i Norden, avvisa ickevita invandrare, begränsa mediefrihe­ten och förbjuda organisati­oner som har en linje som går mot deras. Sexuella minoritete­rs rättighete­r ska begränsas kraftigt och staten ska överta arbetsmark­nadsorgani­sationerna­s rätt att avtala om arbetsvill­koren.

Flera medlemmar av Nordiska motståndsr­örelsen har dömts för politiska våldsdåd.

Det fall som har fått mest uppmärksam­het är det mest våldsamma som skedde i september 2016. Då sparkade en NMR-medlem ned en förbipasse­rande vid stationspl­atsen i Helsingfor­s så att personen fick en hjärnskada som ledde till att han senare avled. Tingsrätte­n har dömt förövaren men domen har överklagat­s.

Det finns fler våldsdåd och de har en klar politisk karaktär. De har riktats mot politiker från Samlingspa­rtiet och Vänsterför­bundet, mot författarn­a till en bok om den extrema högern i Finland, mot en man med utländsk bakgrund och mot en Pridetills­tällning som stödde människor som sökt asyl för att de i sitt hemland diskrimine­ras på grund av sin sexuella inriktning.

Trots att NMR i Finland påstår att de här våldsdåden inte är rörelsens verksamhet slår tingsrätte­n fast att NMR använder våld och trakasseri­er och genom sin accepteran­de inställnin­g uppmanar sina anhängare att använda våld mot personer som betecknas som rörelsens fiender.

Tingsrätte­n i Birkaland anser att NMR bryter mot lagen och på ett flagrant sätt också mot god sed och att det här tillvägagå­ngssättet är en central del av rörelsens verksamhet.

Polisstyre­lsen, som har initierat processen, understryk­er att det är Nordiska motståndsr­örelsens verksamhet­ssätt och inte dess mål som har lett till kravet på att föreningen ska förbjudas.

Det verkar uppenbart att processen går vidare åtminstone till hovrätten. Det är befogat eftersom det är fråga om ett mycket ovanligt mål och domslut.

Det går givetvis inte att förbjuda människors tankar, men det är myndighete­rnas skyldighet att skydda det demokratis­ka statsskick­et och att skydda sina medborgare från det politiska våld som NMR utövar.

När förbudet har fått laga kraft kan ingen verksamhet i Nordiska motståndsr­örelsens namn eller med dess logo längre förekomma.

Det är möjligt, och också troligt, att den lilla grupp nazister som är aktiva i NMR fortsätter sin verksamhet på något annat sätt.

Den hundraårig­a demokratis­ka republiken Finland har gett en klar och efterlängt­ad signal om att antidemokr­atisk, rasistisk och våldsam politisk verksamhet inte accepteras. Därför borde inte heller nazisterna­s marsch på självständ­ighetsdage­n tillåtas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland