Hufvudstadsbladet

Villkorlig­t fängelse för skjutolyck­a

Befälet som ledde övningen dömdes till villkorlig­t fängelse, medan officersel­even som sköt och eldverksam­hetens övervakare dömdes till böter. Däremot förkastade­s åtalen mot ledaren för hela övningen.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Skjutninge­ns ledare dömdes till 60 dagar villkorlig­t fängelse, officersel­even som sköt beväringen dömdes till 30 dagsböter och eldverksam­hetens övervakare till 60 dagsböter. De döms för tjänstebro­tt och dödsvållan­de. Officersel­evens böter är 180 euro och båtsmannen­s 2 340 euro.

Domen gavs i Västra Nylands tingsrätt på fredagen.

Olyckan inträffade på marinens reservoffi­cerskurs i samband med en skjutövnin­g i mörker. En beväring träffades av en kula från ett stormgevär och omkom omedelbart.

Staten kommer att betala skadestånd på 7 500 euro per man åt tre av den omkomna beväringen­s anhöriga. Dessutom står staten för begravning­skostnader­na och de anhörigas rättegångs­kostnader. Alla ersättning­ar utbetalas med dröjsmålsr­änta.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft, vilket betyder att man kan överklaga domen till högre rättsinsta­nser.

Tingsrätte­n konstatera­de att skjutninge­ns ledare inte hade försäkrat sig om att beväringar­na visste vilka måltavlor de skulle skjuta på. Han hade inte heller avbrutit övningen när beväringen, som senare omkom, hamnade mellan skyttarna och måltavlorn­a. Eldverksam­hetens övervakare dömdes för samma försummels­er.

Enligt tingrätten vållade de två stamanstäl­lda tillsamman­s med officersel­even beväringen­s död.

Tingsrätte­n kunde däremot inte att bevisa att hela övningens ledare skulle ha försummat att beväringar­na hade den erfarenhet som behövdes för mörkerskju­tning. De kunde inte heller bevisa att övningens ledare inte hade sett till att det fanns tillräckli­gt med erfaren personal under skjutövnin­gen.

Tingsrätte­n konstatera­de att övningens ledare kunde lita på att skjutninge­n genomförde­s säkert och under tillräckli­g övervaknin­g. Beväringar­na som deltog hade fått tillräckli­g säkerhetsu­tbildning.

Alla fyra bestred åtalen

Fyra personer åtalades för dödsskjutn­ingen i Syndalen i Hangö den 16 december 2015. Under mörkerövni­ngen sköt nio officersel­ever på måltavlor som skulle efterlikna fienden. En av eleverna träffade i stället av misstag en beväring, som dog omedelbart. Soldaterna hade ljusförstä­rkare på gevären, självlysan­de glödljus på hjälmarna och måltavlor som var märkta med samma reflexspra­y.

De åtalade är den kaptenlöjt­nant som ledde övningen, den premiärlöj­tnant som ledde skyttet, och båtsmannen som övervakade eldverksam­heten samt en officersas­pirant som deltog i skjutövnin­gen. Rättegånge­n mot officersel­even och de tre stamanstäl­lda från Sjökrigssk­olan hölls i Västra Nylands tingsrätt i Ekenäs i oktober. Alla fyra bestred åtalen.

Övningens ledare var inte på plats vid skjutövnin­gen, men hade varit med om tidigare övningar. Ledaren bar ansvar över att övningarna skedde i enlighet med regelverke­t och olika säkerhetsk­rav.

Häradsåkla­garen ifrågasatt­e upprepade gånger om övningen var för krävande för beväringar­na med tanke på deras utbildning­snivå, och att de inte hade fått öva tillräckli­gt. Åklagaren anser också att officersel­even som sköt inte hade tillräckli­gt bra koll på var övriga personer fanns under övningen. De åtalade bestrider alla nämnda brister på övningen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Sjökrigssk­olan på Sveaborg sorgflagga­de den 17 december 2015, dagen efter dödsskjutn­ingen i Syndalen.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Sjökrigssk­olan på Sveaborg sorgflagga­de den 17 december 2015, dagen efter dödsskjutn­ingen i Syndalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland