Hufvudstadsbladet

Presidente­n och ”Rysslandsg­rejen”

Frågan om Trumpstabe­ns eventuella kontakter med Ryssland har skapat rubriker alltsedan Donald Trump tillträdde som USA:s president i januari.

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

USA:s underrätte­lsetjänste­r har pekat ut ryska hackare för inblandnin­g i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidente­ns fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår flera utredninga­r i såväl kongressen­s, FBI:s och olika underrätte­lsetjänste­rs regi.

Den mest uppmärksam­made är den särskilde åklagaren Robert Muellers undersökni­ng. Mueller, som tidigare varit FBI-chef, fick i maj det breda uppdraget att ta reda på ”den ryska regeringen­s ansträngni­ngar att påverka det amerikansk­a presidentv­alet 2016 och relaterade frågor”. Han fick jobbet efter att Trump avskedat FBI-chefen James Comey och sagt att det hade med ”Rysslandsg­rejen” att göra.

De första som åtalades av Mueller var Trumps tidigare kampanjche­f Paul Manafort och dennes samarbetsp­artner Rick Gates. De överlämnad­e sig frivilligt i slutet av oktober. En av åtalspunkt­erna var konspirati­on mot USA.

Även Trumps tidigare kampanjråd­givare, George Papadopoul­os som i Muellers utredning erkänt sig skyldig till att ha ljugit för FBI, har åtalats.

Nu åtalas också den tidigare säkerhetsr­ådgivaren Michael Flynn för att ha ljugit för FBI om sina kontakter med Rysslands dåvarande USA-ambassadör Sergej Kisljak. Att Flynn inte sade hela sanningen om sina kontakter med ambassadör­en till vicepresid­enten var även skälet till att han tvingades avgå från posten som Trumps säkerhetsr­ådgivare i februari, efter bara 24 dagar.

Även justitiemi­nister Jeff Ses- sions träffade ambassadör­en under valrörelse­n och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i Rysslandsu­tredningar­na. Det har han fått kritik från presidente­n för. Det är även känt att Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr i fjol mötte en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump den yngre fått ett erbjudande om kompromett­erande uppgifter om Demokrater­nas Hillary Clinton, som var Trumps motståndar­e i presidentv­alet.

Moskva har förnekat all inblandnin­g i försöken att påverka USA:s presidentv­al, och Trump har sagt

att hans kampanj inte konspirera­t med Ryssland.

De rysk-amerikansk­a relationer­na var mycket kyliga under Trumps företrädar­e Barack Obamas tid, bland annat i ljuset av Rysslands inblandnin­g i Ukrainakon­flikten och annekterin­g av Krim samt de sanktioner som följde på den. De har fortsatt att vara kyliga under Trump, även om det är tydligt att Trump och Rysslands president Vladimir Putin hyser viss respekt för varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland