Hufvudstadsbladet

SD-politikern frias – men lämnar utskottet

- SPT-TT/ERIKA NEKHAM

Svea hovrätt friar SD-politikern Kent Ekeroth från ringa misshandel. Han säger att han handlade i självförsv­ar när han örfilade en man i en krogkö – något åklagaren inte kunnat motbevisa. Trots den friande domen lämnar Ekeroth, efter uppmaning av partiledni­ngen, sin plats i justitieut­skottet.

– Om Jimmie nu känner så starkt att jag inte borde sitta i justitieut­skottet så kommer jag lämna den platsen, säger han till sajten Samhällsny­tt, som har kopplingar till Sverigedem­okraterna.

Redan innan domen föll var budskapet från partiledni­ngen klart och tydligt: Kent Ekeroth bör lämna utskottet, även om han frias.

Sverigedem­okraterna välkomnar den friande domen, säger partiets gruppledar­e i riksdagen Mattias Karlsson till TT. Men frågan om politiskt förtroende är frikopplat från den juridiska processen, anser ledningen som stått fast vid uppmaninge­n.

”Förtroende­t skadat”

– Kent har genom åren gjort ett gott arbete med politisk utveckling på det kriminalpo­litiska området, men vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädar­e i kriminalpo­litiska frågor. Vår bedömning är också att Kent Ekeroths förtroende hos stora delar av allmänhete­n har skadats genom en rad olika incidenter genom åren, säger Mattias Karlsson.

Det hela handlar om ett bråk i en krogkö förra hösten, där Kent Ekeroth gav en man en örfil. Riksdagsle­damoten har åberopat nödvärn som förklaring till detta. Han säger att han tagit emot dödshot och slag innan han själv slog till mannen. Och åklagaren har inte kunnat motbevisa detta, anser Svea hovrätt.

– Det är åklagaren som ska motbevisa en nödvärninv­ändning och vi har gjort bedömninge­n att bevisninge­n inte räcker för det. Man har hört ganska många vittnen och de vittnen som man har dömt honom på i tingsrätte­n, de tycker vi inte är riktigt tillförlit­liga, säger Birgitta Trägårdh, en av domarna.

”Som en lärobok”

Bland annat blev ett vittne senare omhänderta­get på grund av berusning. Från övervaknin­gsfilmer har det konstatera­ts att den säkerhetsv­akt som vittnat hade sin uppmärksam­het åt ett annat håll, och detsamma gäller Ekeroths livvakter.

Kent Ekeroths advokat Johan Eriksson säger om domen att den är ”som en lärobok i bevislära”.

– Det är traditione­ll hantering av svensk juridik och bevisrätt. Hovrätten har identifier­at de brister som finns i bevisninge­n.

I tingsrätte­n, den första instansen, dömdes Ekeroth till dagsböter för ringa misshandel.

 ?? BRESCIANI
FOTO: SPT/TT/CLAUDIO ?? Kent Ekeroth på väg in till förhandlin­garna vid Svea hovrätt. Framför honom hans advokat Johan Eriksson.
BRESCIANI FOTO: SPT/TT/CLAUDIO Kent Ekeroth på väg in till förhandlin­garna vid Svea hovrätt. Framför honom hans advokat Johan Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland