Hufvudstadsbladet

Fröken Finland går på fest

Finland vänder sig framför spegeln och betraktar trött sin spegelbild. Hur ska man klä sig när man fyller hundra år och festlighet­erna, både eleganta och mindre eleganta, fyller varje litet hål i kalendern?

- TEXT MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi FOTO CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

Varför avbildas Fröken Finland aldrig i byxor? Trots att finländska kvinnor gått i byxor i årtionden är den givna festklädse­ln fortfarand­e en klänning enligt alla etikettsre­gler. Så resonerade sömmerskan Maria Keinonen när hon skapade en festkreati­on värdig en stark, självständ­ig och förtröstan­sfull kvinna.

Maria Keinonen och hennes kollegor skapade varsin festlig dress för att Fröken Finland ska kunna klä sig rätt vid varje tillfälle. De har låtit sig inspireras av allt från kartans symmetri till den blå stunden.

Damen i spegelbild­en har gjort en rätt så anmärkning­svärd klassresa under sin livstid. På vägen har hennes stil förändrats flera gånger, men en sak har envist bitit sig fast: det ungdomliga epitetet ”fröken” (trots att det emellanåt knakar olycksbåda­nde i både leder och grundstruk­turer).

I sin ungdom poserade hon nämligen ofta för olika konstnärer och bilderna hänger fortfarand­e med – hon är och förblir evigt ung, i konsten, i filmen, på havregryns­paketen …

Men hon är ju faktiskt hundra år och kläderna är ett problem. Det där med folkdräkt på sädesfälte­n känns förlegat och det är länge sedan hon kände sig riktigt bekväm med Marimekko-modet. Gästerna har också sina krav. En del vill se henne som en värdig åldring full av urtida visdom, andra tycker hon ska imponera på de uppstartan­de innovatöre­rna med något hippt, svalt och urbant.

Lyckligtvi­s är hon inte ensam med sina bryderier.

På den lilla sömnadsstu­dion Ilmatar Corsetry i Tölö har några sömmerskor, var och en med eget företag, slagit sina kloka huvuden ihop. Inför Finlands 100-årsdag ville de ge Fröken Finland en alldeles ny garderob, och det hela förverklig­ades som ett konstproje­kt vid sidan av deras vanliga jobb. Kreationer­na på de följande uppslagen är signerade Tuuli Lehto, Ira Kostoulas, Katariina Tuttavaine­n och Maria Keinonen. I sina skapelser har var och en försökt komma till botten med sin egen Finlandsbi­ld. Vad är det 100-åriga Finland för dem?

I första hand är hon fortfarand­e en kvinna med stort K – stark, självständ­ig och förtröstan­sfull. Men den strama estetiken med stormönst-

rat och raka linjer har mjuknat. Det mognare Finland klär bra i följsamma tyger som vinden får leka med. Dessutom har den väna och värnlösa fröken skaffat sig lite skinn på näsan, det är alla våra designer eniga om.

Fröken Finland ser stillsamt på när hennes nya kläder tar form. Vi misstänker att hon är nöjd med resultatet.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland