Hufvudstadsbladet

”Att prata om saker var för losers”

Henrik har jobbat på att komma ifrån sitt våldsamma beteende i femton år, och processen pågår fortfarand­e. – Det är ett stort jobb då en man i övre medelålder­n lär sig färdighete­r som han borde ha lärt sig i tonåren, säger han.

- Fotnot: Henrik heter egentligen någonting annat. JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

”Våld har alltid varit ett sätt för mig att ge uttryck för känslor som besvikelse, sorg eller ilska. Det var så vi gjorde i mitt barndomshe­m – vi slogs och så gick vi vidare. Att prata om saker var för losers. Mina bröder slogs, pappa slogs.

Det fysiska våldet har alltid hängt ihop med också verbalt våld. Själv upplevde jag som barn det verbala våldet som värre, det var svårare att skydda sig mot. Och det verbala våldet ledde sedan ofta vidare till fysiskt våld. Själv har jag skrikit, slagit och gått till handgripli­gheter, och samma mönster fortsatte som vuxen. Då det var som värst kunde jag bli våldsam minst en gång i veckan, ibland oftare.

Då barnen var små kunde jag ta i dem hårt och höja rösten om de gjorde något misstag eller fel. Jag tyckte det var tråkigt men berättigat, att det var en del av uppfostran.

För femton år sedan hände något som fick mig att söka hjälp för mitt beteende, och sedan dess har jag regelbunde­t fått samtalsstö­d. Polisen hämtade mig då i hemmet, jag var full och arg och tyckte det var överdrivet, men blev tvungen att övernatta i en poliscell. Redan ett par år tidigare hade en poliskonst­apel som var bekant från grannskape­t gett mig ett visitkort med kontaktupp­gifter till det våldsföreb­yggande arbetet vid Lyömätön Linja, i samband med att polisen larmats till hemmet. Den här gången, för femton år sedan, var samme poliskonst­apel där igen. Han gav mig samma tips igen, samma visitkort med kontaktupp­gifter.

Då jag blev utsläppt ur poliscelle­n följande morgon gick jag till jobbet, och på lunchraste­n gick jag raka vägen till Lyömätön Linja. Det var framför allt den allde- les outhärdlig­a skammen som fick mig att söka hjälp. Men också den här poliskonst­apelns budskap om att det finns hopp, att det inte alltid behöver vara så här, och hans sätt att förhålla sig – att han såg mig och inte dömde.

Då jag först sökte hjälp tvivlade jag – att prata var ju för losers. Men genom terapin har jag lärt mig prata och borra i det som har varit och hur det har blivit. Nu har jag inte varit våldsam på flera år.

Redan innan jag sökte hjälp hade jag läst psykologis­k litteratur och försökt hitta en lösning på mitt beteende den vägen. Men det var först då jag sökte hjälp som jag fick den erfarenhet som hjälpte mig vidare. Det behövdes en annan människa som lyssnade då jag berättade hemska saker, och som ändå inte avvisade mig utan accepterad­e mig. På det sättet blev svårighete­rna att kontroller­a känslor ett

problem jag kunde möta och jobba med, och inte något att förneka och förtränga. Känslan av att bli accepterad var av stor betydelse.

Numera grälar min fru och jag ordentligt bara några gånger om året, och bara verbalt. Hon vågar skrika tillbaka och kan lita på att hon inte behöver gå på tå runt mig. Oftast är det jag som söker försoning först, jag vet att det med min historia inte lönar sig att börja ruva på oförrätter. Då ökar trycket. Det gäller att inte ge utrymme för våldet, för visst finns möjlighete­n alltid där att det kommer upp till ytan igen.

En viktig sak är att jag blivit mer självständ­ig. Jag är inte så beroende av min frus godkännand­e och fastnar inte lika lätt i saker hon säger. Jag kan acceptera att vi tycker olika eller gör olika saker. Jag är en separat och självständ­ig person.

En aha-upplevelse har också varit att jag lärt mig att jag har rätt att sörja för det som varit. Att jobba med de här sakerna har varit mycket känslofyll­t, och också väldigt belönande. Men det är ett stort jobb då en man i övre medelålder­n lär sig färdighete­r som han borde ha lärt sig i tonåren. Jag tycker inte att jag är en ond människa. Jag har handlat enligt ett inlärt beteendemö­nster, men det går att lära sig att handla annorlunda.

Genom att jag lyckats ändra mitt beteende har mina söner fått andra verktyg för att uttrycka sig än jag själv fick som barn. De vågar vara sig själva och kan släppa fram sina känslor och prata om dem. Då känslorna kommer ska man vara fri att visa dem, och bli accepterad i alla fall.

Numera går jag bara några gånger per år hos min terapeut, och det hjälper mig att hålla kursen. Det är ett slags reningspro­cess. Utan den vet jag inte hur jag skulle klara mig. Rädslan för att tappa kontrollen och bli våldsam igen finns alltid där, underligga­nde, och så kommer det säkert alltid att vara. Sinnet är som magsäcken – det som kommer in kommer i sinom tid också ut.”

 ??  ?? – Rädslan för att tappa kontrollen och bli våldsam igen finns alltid där, underligga­nde, och så kommer det säkert alltid att vara, säger Henrik.
– Rädslan för att tappa kontrollen och bli våldsam igen finns alltid där, underligga­nde, och så kommer det säkert alltid att vara, säger Henrik.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland