Hufvudstadsbladet

VM-guld efter motgångarn­a – ”känns stort”

Femkampare­n Eevi Bengs har äntligen kunnat börja träna ordentlige­n igen – och avslutade 2017 med ett VM-guld.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Men det var nära att också VM skulle gå åt skogen direkt. I startträng­seln i VM i laser run i Kapstaden vrickade Bengs foten.

– Det var en skarp kurva direkt efter startlinje­n och jag tänkte gå ut jättehårt för att hinna dit först. Jag hann, men sen kom det en grupp löpare som klämde sig förbi i innerkurva­n och trängde mig utåt. Jag steg i ett dike och vrickade foten, berättar Eevi Bengs om tävlingen i oktober.

– Det gjorde jätteont och dunkade hela tiden under det första skyttet. Men det gick över efter ett par hundra meter. Jag var ändå oroad över hur det går med stafetten nästa dag. Efter tävlingen kom jag inte ens ihåg mera vilken fot det var, så jag lade is på båda vristerna. Tur att det inte var så allvarligt.

En dröm i uppfyllels­e

Laser run består av cirka 3 200 meter löpning varvat med skytte, med en laserpisto­l. Skyttet består av fyra gånger fem måltavlor. Det är i praktiken samma gren som det avslutande löpskyttet i den olympiska grenen modern femkamp, fast i modern femkamp är laser run det sista delmomente­t som avgörs med jaktstart. Ingen startträng­sel med andra ord.

– Det är min bästa gren i femkamp och jag tycker också om att tävla skilt i laser run, säger Bengs.

Tävlingen i Kapstaden slutade med VM-guld – och följande dag tog Bengs och sjuttonåri­ngen Tiitus Ämmälä silver i mixedstafe­tten. En härlig avslutning på en tung säsong.

– Det har varit en säsong fylld av motgångar. VM-guldet var en jättefin avslutning. Det var stort. Ett slags dröm som gick i uppfyllels­e, säger Bengs, som från förut hade ett VMsilver i laser run.

Hon belönades under fäktningso­ch femkampsfö­rbundets höstmöte i går. Men det har varit en lång väg dit.

Långt uppehåll

I början av 2016 var Bengs i mycket lovande form och hade förbättrat sitt personliga rekord i 200 m simning med fem sekunder – en enorm förbättrin­g. Men under våren insjuknade hon i en allvarlig lunginflam­mation. En ovanlig och lömsk variant. Det tog en månad innan hon ens fick rätt diagnos.

– Jag kunde inte ens prata utan att bli andfådd, säger hon.

Det tog flera månader för Bengs, 27, att återhämta sig och ännu längre innan hon kunde träna igen. I början fick hon bara träna en timme per dag – nästan ingenting för en femkampare – och fick inte bli andfådd. Hon lider också av astma, vilket inte underlätta­de.

– Jag kunde börja träna först i januari. Man måste verkligen vara i toppform för att genomföra en hel femkamp, under en dag. Den här säsongen räckte formen till VM-guldet i laser run. Nästa säsong kanske det går att göra en lyckad femkamp igen.

Nytt rekord i simning

Som en påminnelse, de andra delmomente­n i modern femkamp är simning, fäktning och hinderritt. Förut avgjordes löpning och luftpistol­skytte som skilda grenar, men numera är de sammanslag­na till laser run. De tre första grenarna ger poäng som omräknas till sekunder i laser run, exempelvis ger 1 sekund snabbare simning än medtävlarn­a 2 sekunder i löpskyttet.

Den här säsongen var på sitt sätt lovande för Bengs, fast femkampsre­sultaten inte var så bra. Förutom VM-guldet förbättrad­e hon också sitt personbäst­a i 200 m simning i lång bana, då hon för första gången simmade under 2.30.

– Placeringa­rna var kanske inte så bra, men det började kännas som att jag är på väg i rätt riktning, säger Bengs som inledde den nya träningssä­songen redan före VM i laser run.

– Nu har jag kunnat träna jättebra.

”Blir spännande”

Efter jul åker Bengs med tränaren Jouko Pakarinen till Lanzarote för ett två veckors träningslä­ger. Världscupe­n i modern femkamp kör i gång i februari i Kairo och i juni avgörs världscupf­inalen i Astana. I juli är det EM i ungerska Székesfehé­rvár och i september är det VM i Mexico City.

– Det blir spännande, för Mexico City ligger på 2 000 meters höjd och jag har aldrig varit på hög höjd förut. Jag kanske prövar ett höghöjdslä­ger före VM, säger hon.

– Jag ser verkligen fram emot nästa säsong. För första gången på två år har jag kunnat träna ordentligt. Jag tror det blir bra resultat.

 ?? JOUKO PAKARINEN
FOTO: ?? ■
Femkampare­n Eevi Bengs firade VM-guld i laser run i oktober.
JOUKO PAKARINEN FOTO: ■ Femkampare­n Eevi Bengs firade VM-guld i laser run i oktober.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Träffsäker. Skyttet och löpningen är Eevi Bengs favoritgre­nar i modern femkamp.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Träffsäker. Skyttet och löpningen är Eevi Bengs favoritgre­nar i modern femkamp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland