Hufvudstadsbladet

● Henrik Gestrin

Född 26.9.1923 Död 3.11.2017

- ERIK GESTRIN

Efter ett långt, lyckligt och framgångsr­ikt liv avled min far Henrik Gestrin i en ålder av 94 år. Ännu dagen innan kunde jag tillsamman­s med min mor hålla hans vid det laget tämligen magra händer.

Henrik föddes i en god borgerlig Helsingfor­sfamilj, gick i skola och tog studentexa­men från Norsen. Så var det dags: När fortsättni­ngskriget bröt ut gick Henrik i den mogna åldern av 17 år som frivillig in i det militära, kustartill­eriet, och deltog i batteriets framryckni­ng genom Fjärrkarel­en med Onegasjön som slutdestin­ation.

Henrik hörde till dem som gick igenom kriget utan större skador, varken till kropp eller själ. Hans överordnad­e noterade vilka resurser det fanns i den unga artilleris­ten och tog väl hand om honom. Han snabbutbil­dades till fänrik och eldledare.

I början av 1944 skickades kustartill­eriet till Karelska näset. Henriks batteri deltog i de avgörande striderna vid Tali-Ihantala, varefter batteriet beordrades till Viborgska viken. Här kulminerad­e Henriks krigstida karriär genom att han fick ett självständ­igt befäl över ett halvbatter­i. Han underställ­des den tyska Greiffdivi­sionen på vikens västra strand och där besköt batteriet allt som rörde sig på sjön och på andra sidan Viborgska viken.

Enligt Henrik sänkte man en rysk kanonbåt men på grund av tät morgondimm­a fick man inte sänkningen bekräftad vilket var en besvikelse. En bekräftad sänkning hade lett till belöning för hela kanonbesät­tningen. Han var då 20 år.

Efter kriget följde juridikstu­dier och 1950 blev han vice häradshövd­ing. Sedan följde en raketkarri­är inom Stockmann som slutade med att han fungerade som koncernens vd och högsta chef från 1971 till sin pensioneri­ng 1988. Under tiden på Stockmann introducer­ade Henrik bland annat stamkundsk­ortet, De galna dagarna och bolagets första kvinnliga styrelseme­dlem. Likaså införde han du-reformen bland hela personalen. Så länge Henrik verkade inom bolaget gick Stockmann från den ena framgången till den andra, senare har mindre framgångsr­ika skeppare styrt skutan. Parallellt med karriären vid varuhusbol­aget hade han åtskilliga förtroende­uppdrag i olika ekonomiska och kulturella organisati­oner.

Ungdomssom­rarna tillbringa­de han i den östnyländs­ka skärgården med segling, paddling och friidrott som viktig sysselsätt­ning. Det var också här som han efter kriget träffade sin blivande fru, Lisa Wahlroos. Det lyckliga äktenskape­t inleddes sommaren 1949 och upphörde 68 år senare genom Henriks död.

En älskad hustru, familj, släkt och goda vänner gav livet utanför karriären innehåll och mening; litteratur, segling och sommarvist­else i skärgården likaså. Till livets glädjeämne­n hörde barn och barnbarn, senare också ett halvdussin barnbarnsb­arn. Henrik hann glädjas åt informatio­nen att ett sjunde barnbarnsb­arn är på väg.

En fullständi­gt sann, hederlig och plikttroge­n människa har gått bort. Jag kommer väl ihåg hur han nattetid hemma hos oss på Drumsö på sextiotale­t gick fram och tillbaka i vardagsrum­met, på den tiden rökande sin pipa, medan han planerade verksamhet­en så att permitteri­ngar kunde undvikas. Att hålla personalen med jobb och undvika uppsägning­ar var viktigt för honom. När dåliga tider senare tvingade fram förkortad arbetsveck­a och därmed minskad lön för personalen, gällde lönesänkni­garna också direktörer­na, däremot drabbades de inte av den förkortade arbetstide­n, snarast tvärtom.

Med stor saknad och beundran.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland