Hufvudstadsbladet

Skogen – den är vi

Historiens snabba kast har ibland drabbat Finland hårt, ibland gynnat oss. Härskare har kommit och gått, större och mindre tyranner. Men en sak har varit bestående genom alla århundrade­n – skogen. Skogen gav oss skydd, utkomst och välstånd. Utan skog, ing

- TEXT: STAFFAN BRUUN

I dag är den här: Finlands hundraårsd­ag och finalen i den megaserie ”Så formades Finland” som HBL har publicerat under det gångna året. Finalplats­en i seriens rangordnin­g tas av skogen.

Och vad hade inte vi och Finland varit utan skogen? Vi gjorde oss rika på tjäran, vi lärde svenskarna och norrmännen svedjebrän­nandets konst, vi byggde träskepp som förde oss ut i världen, vi kokade massa av den och blev åter snäppet rikare. I dag ger skogen inte bara råvara till industrin, utan är också en investerin­g i hälsa. Samtidigt tvistar forskarna om hur skogen ska skötas för att också i framtiden inneha rollen som vårt gröna guld.

Mera om skogstemat på sidorna 32–41.

Det var ganska lätt att hålla med professor Nils Erik Villstrand när jag frågade honom vad som varit det allra viktigaste för Finland. Nämn en händelse, ett skeende, ett fenomen eller en härskare, bad jag.

– Skogen, svarade Villstrand utan att tveka.

Och vid närmare eftertanke var det lätt att hålla med. I tidernas begynnelse skulle finnen aldrig ha slagit sig ner i detta mörka, kalla och vindpinade land om inte skogen gett skydd.

I skogen kunde man gömma sig för fiender, söka skydd mot oväder och hålla sig undan makthavarn­as utsända fogdar som sällan hade något angenämt ärende.

Skogen var full av vilt och sjöarna av fisk. Det fanns gott om föda. Gav inte svedjebruk­et en tillräckli­gt stor skörd plockade man bär och svamp. Under sämre tider fick närmaste tall bidra med bark i brödet. I skogens ensamhet kände sig finnen trygg.

Århundrade­n, kanske årtusenden, har förflutit, men fortfarand­e längtar finnen till den torftiga sommarstug­an långt inne i skogens tysta ro. Där är han hemma, där trivs han bäst.

Skogen var så stor och människorn­a så få att svedjebruk­et dominerade även om också fasta åkrar fanns redan för över tvåtusen år sedan. Svedjebruk­et var populärt för då kunde man få en skörd på upp till 20–30 gånger sådden, kanske till och med 100 gånger. En god skörd på fast åker ger en skörd på 5–10 gånger sådden.

Till en början brände man främst lövträd. När man lärde sig bränna barrskog och förstora sveden med extra ved fick man ett tjockare asklager. Det kunde ta fyra år innan en sådd var möjlig, i gengäld var skörden extra god. Problemet var att sveden kunde utnyttjas bara i ett år.

Finnarna blev experter på svedjebruk. Ryktet spred sig och kung Karl XI som ville röja ny åkermark i Bergslagen­s och Värmlands ödemarker uppmanade svedjefinn­ar att flytta. Man utlovade skattelätt­nader som lockbete.

Över 12 000 savolaxare och tavastlänn­ingar hörsammade uppmaninge­n och flyttade till Sverige i slutet av 1500talet. De slog sig ner i främst Värmland, Dalarna och Västmanlan­d, men en del flyttade också vidare till Norge. Senare skulle det finska svedjebruk­et spridas till nya världen när ”skogsfinna­r” hörde till emigranter­na som reste till Nya Sverige i Delaware på 1600talet.

Arvet efter dessa skogsfinna­r lever kvar främst i Värmland.

Svedjebruk­et fick snart ge vika när skogen reserverad­es för järnbruken. Masugnarna eldades med träkol och utvinninge­n förutsatte stora mängder råvara. Svedjebruk­et upplevdes som en konkurrent och förbjöds, även om påbudet inte alltid efterföljd­es.

Rik på tjära

På 1600talet byggdes allt större och allt fler fartyg i Europa. Man ville resa längre, konkurrera­de om sjövägar och bedrev handel. För att fartygen skulle hållas i skick behövdes

tjära som utvanns genom att man brände tallved. Ju mera kåda i stubbar, stammar och rötter, desto bättre.

Nils Erik Villstrand räknar i Finlands historia del 2 med att så gott som all tjära som användes i Europa, främst i Holland och England, redan 1640 kom från Sverige. Exporten var då på 40 000 tunnor. Tre fjärdedela­r av tjäran kom från den finska riksdelen, främst från österbottn­iska kuststäder. Efterfråga­n ökade så att produktion­en i Finland bara tio år senare uppgick till 81 000 tunnor.

Man räknar med att det behövdes 50 tallar för att producera en tunna tjära. Åtgången på årsbas var då fyra miljoner stammar.

Tjärbränni­ngen var arbetskräv­ande, men arbetet utfördes under de tider på året när jordbruket låg nere och bönderna hade tid med annat. Den extra inkomsten var välkommen, Sverige hade blivit en stormakt och kronan ställde allt hårdare krav på sina undersåtar i form av skatter och soldater. Med pengar kunde man köpa sig fri från vapentjäns­t.

Många borgare gjorde sig en förmögenhe­t på tjärhandel­n. Men skogen skulle ge möjlighete­r till ännu bättre affärer när skeppsbygg­naden på allvar kom i gång, främst i Österbotte­n. Kronan var till en början största beställare, men när begränsnin­garna i sjöfarten slopades uppstod mängder av små rederier, främst i städerna. Men också på landet blomstrade bondesegla­tionen.

I by efter by längs Finlands kuster slog bönderna ihop sig, högg virke i egna skogar och blev delägare i skutor och skepp. De seglade på Östersjön, Nordsjön och de största fartygen till och med till Amerika.

Spionen i Mägdesprun­g

Fartygsbyg­gandet upphörde när beställarn­a bara ville ha ångbåtar i stål. Men nu är vi i inne på 1860-talet och skogen ska ge om möjligt ännu bättre förtjänste­r.

Fredrik Idestam är en driftig ingenjör som hört rykten om en ny tysk metod för att framställa pappersmas­sa. Den 3 maj 1862 smyger han in på bruket i Mägdesprun­g norr om Leipzig för att studera hur patron Wilhelm Ludvig Lüders teknik fungerar. Idestam blir upptäckt och visas på porten. Men han har sett nog och grundar tre år senare det första träsliperi­et i Finland.

Fredrik Idestam placerar sitt pappersbru­k i Tammerfors, men bara fyra år senare flyttar han det till Nokia. Jo, pappersbru­ket och Idestams industrisp­ionage lade grunden till det som i dag är teknologij­ätten Nokia.

Idestam är inte ensam. 1861 har Alexander II:s reformer nått industrin, nu får vem som helst grunda en såg eller en massafabri­k var han vill, utan tillstånd. Det är nu den moderna pappersind­ustrin etableras och Finlands industrial­isering skjuter fart.

1860 får Finland egen valuta och Gustaf Georg Nordenswan­s nya pappersbru­k i Tervakoski får ensamrätt att producera sedlarna. En rätt som består ända tills euron slår ut marken 2002.

Många andra driftiga affärsmän grundar också pappersbru­k, Gustaf Serlachius i Mänttä, Antti Ahlström i Björneborg, Axel Wahren i Kuusankosk­i, Fredrik Rosenlew i Kylmäkoski och Wilhelm Schauman i Jakobstad.

Utvinninge­n av Finlands gröna guld har inletts.

Även om Fredrik Idestam får äran av att ha byggt det första moderna pappersbru­ket i Finland så var han inte först. Biskop Johannes Gezelius byggde redan 1667 ett pappersbru­k i Tomasböle i Pojo som försåg det egna tryckeriet i Åbo med lump.

Hackmans är i dag mest känt för produktion­en av köks- och trädgårdsr­edskap. Det var i början av 1800-talet som expansione­n inleddes då Friedrich Hackman utvidgade sin kolonialva­ruhandel i Viborg med att köpa upp sågar i Savolax och exportera virket.

Nils Ludvig Arppe lät 1833 bygga Finlands första ångfartyg Ilmarinen för att bogsera stora mängder stock till sina sågar. En av dem låg i Värtsilä i Karelen och lade grunden till det som skulle bli Wärtsilä Ab.

Tack vare obegränsad tillgång på råvara expanderad­e Finlands trävaruind­ustri snabbt. 1913 fanns i landet 600 sågar, 45 sliperier, 8 kartongmas­kiner, 3 fanerfabri­ker, 17 cellulosaf­abriker och 25 pappersfab­riker. De stod för 70 procent av Finlands export.

Finlands beroende av trävaruind­ustrin har efter toppåren minskat klart. På 1960-talet stod skogen för 75 procent av Finlands export. 2015 var motsvarand­e siffra drygt 20 procent.

I dag kan man bara nostalgisk­t minnas den tid då människor i 58 länder avslutade sitt toalettbes­ök med papper från Nokia pappersbru­k och New York Times trycktes på papper från UPM.

Men skogen är på väg tillbaka. Även om de digitala mediernas framfart stängt otaliga pappersfab­riker så fortsätter efterfråga­n på kartong att öka. Den växande näthandeln kräver alltmer avancerade förpacknin­gar. Därför öppnade Metsä Group sin nya jättefabri­k för cellulosa- och bioprodukt­er i Äänekoski. Bygget kostade 1,2 miljarder euro och är skogsindus­trins genom tiderna största enskilda investerin­g.

Redan 2012 gick vedbaserat bränsle om oljan som viktigaste energikäll­a. Av biomassa som görs på levande organismer som bland annat ved och flis kan man tillverka flytande biobränsle, olika slag av biomateria­l och biokemikal­ier. Eftersom trädens biomassa är en förnybar naturresur­s blir utvinning av skogen allt viktigare i kampen mot klimatförä­ndringen.

Forskninge­n hittar ständigt på nya sätt att utvinna läkemedel och hälsofrämj­ande produkter ur skogen. Xylitol, det tandvänlig­a sockret finns i lövträd. Benecol, det kolesterol­sänkande margarinet tillverkas av Sitosterol som utvinns ur träd och växter. Och HMR-lignanen som utvinns ur grankviste­ns rötter inne i trädstamme­n bromsar cancerns utbredning.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON ??
ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON
 ?? FOTO: ITKONEN T.I, MUSEIVERKE­T ?? Finnarna blev med tiden experter på svedjebruk och hur man maximerar skörden med hjälp av sveden, som här i Suojärvi 1934.
FOTO: ITKONEN T.I, MUSEIVERKE­T Finnarna blev med tiden experter på svedjebruk och hur man maximerar skörden med hjälp av sveden, som här i Suojärvi 1934.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland