Hufvudstadsbladet

Bakgrund

- Källa: TT

●●25 ryska olympier har stängts av från OS på livstid. Ryssland har tvingats lämna tillbaka 15 medaljer, varav sex guld, från Sotji 2014. Hittills.

●●Den utbredda ryska dopningshä­rvan kom först upp till ytan inom friidrotte­n 2014. 800-meterslöpa­ren Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som har jobbat åt den ryska antidopnin­gsorganisa­tionen, vittnade om dopning och korruption inom rysk friidrott i en tysk tv-dokumentär. Internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada startade en oberoende utredning som juristen Richard McLaren fick i uppgift att hålla i.

●●En annan visselblås­are, Grigorij Rodtjenkov, chef för dopningsla­boratoriet i Moskva, spelade en avgörande roll. Han erkände hur han själv förstört tusentals dopningspr­ov och vittnade för hur man, med hjälp av ryska säkerhetst­jänsten, bytte ut officiella dopningspr­ov mot andra prover i Sotji-OS. Senare, vintern 2017, stängde IOK av bland annat OSguldmeda­ljören Alexander Legkov på livstid. Inte för att hans dopningspr­ov varit positiva, utan för att skrapmärke­n på provrören visar hur de förseglade dopningspr­oven öppnats.

●●McLarens rapport släpptes i två delar 2016 och blev grunden till de två utredninga­r som IOK senare kom att starta. Den första delen, i juli, visade hur rysk dopning beordrats och möjliggjor­ts av den ryska regeringen i OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Wada stängde av Rysslands antidopnin­gsbyrå Rusada och dopningsla­boratoriet i Moskva. Röster höjdes för rysk uteslutnin­g i sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick vara med, 118 stoppades, bland annat friidrotta­rna - en avstängnin­g som kvarstår.

●●McLarens andra del i rapporten, i december 2016, visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggni­ngen.

●●Med McLaren-rapporten som underlag startade IOK två utredninga­r, uppkallade efter sina respektive utrednings­ledare skulle Oswaldkomm­issionen hantera enskilda fall och Schmidkomm­issionen huruvida Ryssland ska få delta i OS eller inte.

●●Många av de avstängda ryska åkarna har kallat straffen för en skandal och planerar att

överklaga till Idrottens skiljedoms­tol Cas.

●●Många är delade i frågan om kollektiv bestraffni­ng mot Ryssland i OS. Antidopnin­gsbyråer runt om i världen har gemensamt salufört rysk uteslutnin­g medan till exempel Internatio­nella ishockeyfö­rbundet anser att rena idrottare kommer i kläm vid kollektiv bestraffni­ng och ryska ishockeyli­gan KHL har hotat att inte släppa sina spelare till hockeyturn­eringen.

●●Ryssland har inte erkänt resultaten i McLaren-rapporten och visselblås­aren Rodtjenkov har kallats lögnare i hemlandet. Dagen före IOK-beslutet, som ska komma under tisdagen, sade president Vladimir Putin via sin talesperso­n att Ryssland inte överväger en OSbojkott om nationen utesluts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland