Hufvudstadsbladet

Allt du behöver veta om VM-biljettern­a

-

●●Var spelas VM?

I Sankt Petersburg, Moskva, Kaliningra­d, Jekaterinb­urg, Kazan, Nizjnij Novgorod, Rostov, Samara, Saransk, Sotji, och Volgograd.

●●När?

Den 14 juni till den 15 juli nästa år.

●●Vad kostar det att resa till Ryssland?

Tåg Helsingfor­s–Sankt Petersburg från 78 euro tur och retur, tar tre och en halv timme. Flyg Helsingfor­s–Moskva cirka 180 euro tur och retur, tar en och en halv timme.

●●Vad kostar biljettern­a?

Det finns tre olika kategorier för utlänninga­r. Följande priser är för biljetter i den billigaste kategorin: 89 euro för en gruppspels­match, 97 euro för åttondelsf­inal, 148 euro för kvartsfina­l, 240 euro för semifinal, 175 euro för bronsmatch­en och 385 euro för en finalbilje­tt.

●●Hur många biljetter får man köpa?

I lotteriet får ett hushåll ansöka om fyra biljetter per match och lägga in ansökninga­r till maximalt sju matcher. Ett hushåll kan alltså maximalt köpa 28 biljetter.

●●Var kan jag ansöka om biljetter?

Gå in på Fifa.com/tickets. Följande biljettlot­teriperiod inleddes i går och slutar den 31 januari. Biljettern­a lottas ut i början av februari. För sannolikhe­ten att få biljetter spelar det ingen roll när du lämnar in ansökan.

●●Hur fungerar lotterisys­temet?

Biljettern­a lottas ut matchspeci­fikt – om du ansökt om biljetter till sju matcher kan du alltså till exempel få biljetter till allt mellan noll och sju matcher. Till en match får du antingen noll biljetter eller alla biljetter du ansökt om. Du kan alltså inte tilldelas till exempel två biljetter om du ansökt om fyra.

●●Måste jag ta emot biljettern­a jag tilldelas?

Ja. Pengarna dras automatisk­t från kontot. Det går att göra ändringar eller göra sig av med biljetter senare. Om du ansöker om flera biljetter måste du fylla i uppgifter om medresenär­er. Om en gäst lämnar återbud går det att ersätta gästen med en annan person. Det går också att bli av med biljetter via Fifas officiella andrahands­försäljnin­g.

●●Biljettsys­temet låter jobbigt. Finns det andra alternativ?

Efter lotteriper­ioden som tar slut den 31 januari inleds följande period den 13 mars. Då finns biljetter som blivit över efter lotteriper­ioden till förfogande och det är först till kvarn som gäller. Biljettern­a lottas alltså inte ut. En sista fas inleds den 18 april och pågår under VM.

●●Vad är fan-id?

Då man fått VM-biljetter måste man ansöka om ett id-kort för supportrar – fan-id. Id-kortet är gratis och ansökan lämnas in på webben. Utan ett id-kort släpps man inte in på matcherna.

●●Vilka biljettför­måner finns det?

En VM-biljett och fan-id möjliggör en visumfri resa till Ryssland. Man får också resa gratis med kollektivt­rafik på matchdagar och med tåg mellan städer om man har biljetter på olika orter.

Fifa säljer också olika biljettpak­et, som är väldigt dyra. Ett paket med biljetter till två gruppspels­matcher och finalen kostar till exempel 8 900 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland