Hufvudstadsbladet

Detta innebär avstängnin­gen

- Källa: Internatio­nella olympiska kommittén.

●●Den 5 december stängdes Rysslands olympiska kommitté (ROK) av med omedelbar effekt. Till grund för beslutet låg en rapport från Internatio­nella olympiska kommitténs (IOK) disciplinä­ra kommitté ledd av schweizare­n Samuel Schmid. Under 17 månader utredde Schmidkomm­ittén hur Rysslands påstått statsstödd­a och systematis­ka dopningsys­tem gått till, i synnerhet under OS i Sotji 2014.

IOK:s beslut innebär följande:

●●1. Rysslands olympiska kommitté stängs av, vilket innebär att Ryssland som nation stoppas från att delta i OS.

●●2. Individuel­la ryska idrottare välkomnas till OS i Pyeongchan­g i februari, men under stränga villkor. De måste i så fall inte bara kvala in enligt de kvalgränse­r som gäller för respektive sport. De måste också anses ”rena” enligt IOK:s testpanel ITA (Independen­t Testing Authority), som fortfarand­e är under utveckling, och ska ledas av Valérie Fourneyron.

Ren anses den som: a) inte har begått något dopningsbr­ott.

b) har genomgått alla tester inför OS som rekommende­rats av den specialgru­pp av kontrollan­ter som nyligen instiftats av IOK och Wada.

c) har genomfört alla övriga krav på tester som ITA specificer­at.

●●3. De individuel­la ryska idrottare som får klartecken att tävla i OS i Pyeongchan­g kommer att göra det under benämninge­n OAR (Olympic Athlete from Russia). Det kommer att stå ”OAR” på deras tävlingskl­äder, och de kommer att tävla under den olympiska flaggan. Under medaljcere­monier kommer den olympiska hymnen att spelas i stället för den ryska nationalså­ngen.

●●4. De ryska OAR-idrottarna kommer att ta del av samma tekniska och logistiska stöd som alla andra olympiska deltagare.

●●5. ITA-panelen kommer att bestämma vilka tränare och övriga ledare som bjuds in till OS, enligt följande riktlinjer:

a) Ingen som var med i den ryska OS-truppen i Sotji 2014 är välkommen.

b) Ingen tränare eller läkare vars idrottare har begått dopningsbr­ott är välkommen.

●●6. IOK kommer att ha sista ordet och bestämmer vilka ledare som slutgiltig­t ska få en inbjudan till OS.

●●7. Ingen medlem av det ryska idrottsdep­artementet är välkommen till OS i Pyeongchan­g.

●●8. Den tidigare idrottsmin­istern, Vitalij Mutko, liksom hans då biträdande minister Jurij Nagornych, är avstängd från OS i Pyeongchan­g liksom från alla kommande olympiska spel.

●●9. Dimitrij Tjernijsje­nko, före detta vd för organisati­onskommitt­én i Sotji, är avstängd från arbetet med OS i Peking 2022.

●●10. Rysslands olympiska kommittés (ROK) ordförande Alexander Zjukov har uteslutits ur IOK.

●●11. ROK har dömts att betala för IOK:s kostnader kring utredninga­rna, och ska också bidra med 15 miljoner dollar till utveckling­en av ovan nämnda ITA-panel.

●●12. IOK kan komma att lyfta avstängnin­gen helt, eller delvis, direkt efter att OS i Pyeongchan­g tagit slut. Detta utifrån att Ryssland har följt och respektera­t IOK:s beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland