Hufvudstadsbladet

”Låt Närpes visa vägen”

Det räcker inte med jobb och tak över huvudet för att integratio­nen av invandrare ska lyckas. Att knyta kontakter med folk i det omgivande lokalsamhä­llet är minst lika viktigt.

- SPT-MIKAEL SJöVALL

Det var en del av slutsatser­na då Migrations­institutet­s rapport släpptes på torsdagen. Och en sak är säker. I Närpes är man bra på att integrera flyktingar, asylsökand­e och invandrare. Det var alla ense om då en skara finlandssv­enska politiker, forskare och tjänstemän bänkade sig på nationshus­et Ostrobotni­a i Helsingfor­s på torsdagen.

Migrations­institutet­s forskare Linda Bäckman har analyserat ett 30-tal integratio­nsprojekt i Svenskfinl­and. Enligt Bäckman syftar de flesta finlandssv­enska integratio­nsprojekt till att sysselsätt­a sådana invandrare som är i arbetsför ålder. Enligt rapporten försummas barn och ungdomar i många fall.

– De flesta projekt verkar utgå från att invandrarn­a lär sig språket snabbt och blir delaktiga i samhället. I verklighet­en är integratio­nen svårare än så, sade Linda Bäckman.

Enligt Bäckman handlar integratio­n om en tvåvägspro­cess där det är minst lika viktigt att fråga sig vad som händer utanför projekten. Bäckman frågar sig bland annat hur invandrarn­a tas in i det lokala samhället så att de känner sig delaktiga i vardagsliv­et.

– Vi behöver mer helhetssyn i integratio­nspolitike­n. Det handlar inte bara om invandrarn­a själva. Det gäller att engagera kommunalt anställda tjänstemän och arbetsgiva­re ifall integratio­nen ska lyckas på riktigt, sade Bäckman.

Före detta riksdagsle­damot Kimmo Sasi (Saml) hade klart för sig varför man har lyckats så väl med att integrera invandrare och flyktingar i Närpes.

– Den förhärskan­de attityden i kommunen är att alla ska jobba. Den lokala sociala kontrollen signalerar att det inte är okej att vara sysslolös. Och de lokala arbetsgiva­rna är bra på att anställa invandrare. Kan vi exportera Närpesmode­llen till resten av Finland, frågade Kimmo Sasi.

Enligt Sasi är det inte lönt att vänta på att flyktingar­na ska lära sig språket.

– Man lär sig språket genom att jobba. Det finns många jobb där man inte behöver språkkunsk­aper alls, tillade Sasi.

Sasis utspel fick riksdagsle­damot Eva Biaudet (SFP) att se rött.

– Det vore fint om Sasi kunde påverka sitt eget parti och vår regering som har gjort det svårare för asyl- sökande och invandrare att få jobb. Den nuvarande behovspröv­ningen som krävs för att man ska få ett arbetstill­stånd är väldigt strikt och därför fungerar det inte i praktiken, sade Biaudet.

Enligt riksdagsle­damot Peter Östman (KD) handlar integratio­nen inte enbart om jobben.

– De lokala idrottsför­eningarna och församling­arna i Österbotte­n har varit väldigt bra på att välkomna invandrare i sin verksamhet. Genom att idrotta tillsamman­s så blir man en del av det lokala samhället, sade Östman.

Tuffare attitydkli­mat

Anna Bruun, konsultati­v tjänsteman på arbets- och näringsmin­isteriet påminde att integratio­nspolitik inte formas i ett vakuum utan att det omgivande samhällskl­imatet också påverkar hur integratio­nen lyckas.

– Den nya integratio­nslagen som bereds just nu kommer att ta fasta på vikten av goda befolkning­srelatione­r, sade Bruun.

– Inga integratio­nsprojekt kan rädda oss från en usel invandring­spolitik som gör gällande att invandrare inte är lika mycket värda som andra finländare, sade Biaudet.

Riksdagsle­damot Maarit FeldtRanta (SDP) var av den åsikten att det saknas resurser som gör det möjligt att satsa på kontinuite­t och långsiktig­het i integratio­nspolitike­n.

– Regeringen­s inställnin­g verkar vara att man vet vad som borde göras för att integrera invandrare, men staten är inte beredd att satsa pengar på sådana åtgärder, sade Feldt-Ranta.

Enligt Feldt-Ranta kommer riksdagens revisionsu­tskott att beställa en utredning om den finska integratio­nspolitike­n för att komma underfund med vad som har fungerat och vad som har gått snett de senaste 20 åren. Utredninge­n kommer att jämföra Finland med Sverige, Nederlände­rna och Tyskland.

Folktingss­ekreterare Markus Österlund påminde att det behövs skräddarsy­dda åtgärder som ser till att integratio­nen på svenska tryggas också i fortsättni­ngen.

– Vi måste se till att det finns ansvariga tjänstemän i de tvåspråkig­a landskapen som kan bevaka integratio­nen av invandrare på svenska. Och så måste de finlandssv­enska fonderna satsa mer pengar på svensksprå­kig integratio­n, sade Österlund.

Migrations­institutet­s rapport Integratio­n i projektfor­m – en kartläggni­ng av integratio­nsprojekt i Svenskfinl­and har gjorts i samarbete med Svenska Finlands Folkting och Centret för Svenskfinl­and.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Många aktörer. – Lokala idrottsför­eningarna och församling­arna har en viktig roll i integratio­nen, påminner Peter Östman (KD).
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Många aktörer. – Lokala idrottsför­eningarna och församling­arna har en viktig roll i integratio­nen, påminner Peter Östman (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland