Hufvudstadsbladet

När det kostar att säga nej

- EMILIA CEDERCREUT­Z Bogotá, Colombia

SEXUELLA TRAKASSERI­ER Om man inte vill ha sex så säger man bara nej. Att tacka nej till sex talas det om som om det vore ett enkelt flödessche­ma. Man får en invit, man tackar nej, den andra svarar ”okej, god natt”. Detta tankesätt bygger på antagandet att den som bjuder faktiskt tar emot ett nej med takt och finkänslig­het. Men det som föreställs vara en enkel transaktio­n är ofta en delikat sociolingv­istisk förhandlin­g som handlar om bland annat lust, makt, ansikte, avvisande, och bekräftels­e.

Folk blir inte arga när man tackar nej till en bakelse (även om det till och med då anses artigt att ge en orsak: ”jag är mätt”) för de upplever inte att ens nej är ett avstötande av deras heder, makt, och önskvärdhe­t eller en negation av saker de kanske upplever att de har blivit lovade eller som egentligen redan borde vara deras.

Kvinnor, icke-binära, ickemän och rasifierad­e människor kan bli bemötta med lite ”ta för dig, de bryr sig inte”attityd när det gäller sexuella närmanden. Och om vi vill förstå varför de, ofta med mindre makt i ekvationen, tackar nej till sex på olika sätt – från ett direkt nej till ett ”jag borde nog gå hem” – kan vi inte blunda för hurdana följderna kan vara av att tacka nej.

Reaktionen till ett nej kan handla om att känslomäss­igt manipulera någon till att ha sex, ett ”du älskar inte mig, hur länge är det meningen att jag skall stå ut?”, eller som det hette på finlandssv­enska i mitt barndomshe­m, ”att dra raivare”, fast ett vredesutbr­ott som bara upphör då man får sex. Följden kan även innebära hot om att avslöja en som hbtqi innan man själv får bestämma om saken. Ett nej kan till och med bli bemött av fysiskt våld eller att personen ändå blir våldtagen trots alla nej.

När folk med mindre makt väljer hur de tackar nej till sex gör de ofta en snabb, kanske omedveten kostnads- och nyttoanaly­s. Lupita Nyong’o talar om det i New York Times. Då Harvey Weinstein i sitt sovrum meddelade att han skulle massera henne föreslog hon snabbt att i stället massera honom. På det viset, förklarar hon, skulle hon ha mera fysisk kontroll och kunna veta var han har händerna medan hon kunde komma på ett (relativt) tryggt sätt att fly, vilket hon gjorde. I hennes kostnads- och nyttoanaly­s kändes kanske ett direkt och hårt nej för riskabelt. Hon var ensam med honom i hans hus. Om han skulle ha valt att bli våldsam eller att våldta henne hur skulle hon ha kunnat försvara sig?

När vi begär att lösningen till sexuellt trakasseri och våld är att de som får inviten skall säga nej på ett visst sätt, ignorerar vi det ofta för höga priset som både direkta och indirekta nej kan ha. Vi ignorerar att ett indirekt nej inte nödvändigt­vis är en svaghet utan en försvarsta­ktik när ett direkt nej kan vara rentav farligt. Vi ignorerar att maktskilln­aden mellan parterna kan betyda att alla sorters nej kan leda till problem på jobbet eller i gemensamma sociala cirklar. Vi ignorerar att det är utmattande att vara tvungen att ta emot manipulati­oner eller skällsord bara för att man säger nej.

Att flickor, att alla barn, från tidig ålder skall få lära sig att det är ok att bara tacka nej är säkert bra, men om vi gör det utan att tala om hur man tar emot ett nej med hänsyn och takt, fast man hade hoppats på annat, tror jag inte att vi kommer så långt.

De män i mitt liv som har förstått att ett nej inte är en dom över deras manlighet eller värde, de som inte definierar sin succé som män genom sin förmåga att ha sex med och kontroller­a kvinnor, var en ljuvlig överraskni­ng i min ungdom eftersom jag tidigt blev van vid motsatsen.

I dessa dagar har jag tänkt med äckel och ilska på alla vittnesmål, men jag har också tänkt med belåtenhet på hur lätta och humana många män har varit. Nu hoppas jag att de aktivt sprider sin kunskap, och att diskussion­en om hur man tar emot ett nej – alla sorters nej – gås både modigt och flitigt bland män i alla åldrar. De som redan vet hur man gör är ju i ypperlig position att ta upp temat.

Kärnan i problemet är ju inte att kvinnor inte kan försvara sig utan att ens beteende kring sex inte skall vara så otrevligt att det tvingas bli bemött med försvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland