Hufvudstadsbladet

Bergman firas i hela Sverige

- TT/MATILDA TRäFF

Nyproducer­ade kortfilmer i Bergman-anda, dokumentär­er om personen och konstnären Ingmar Bergman och samarbeten med skolor kommer att fylla 2018 i Sverige. Året då Bergman skulle ha fyllt 100 år.

Filmerna har digitalise­rats, outgivna texter blir böcker och flera nya dokumentär­er produceras om Ingmar Bergman till 2018. Programmet presentera­des mitt i en utställnin­g av kostymer från Bergmans filmer på Hallwylska museet i Stockholm som har tjuvstarta­t Bergmanåre­t.

Men Katinka Faragó, produktion­sledare och producent för flera av Ingmar Bergmans filmer, vill lyfta fram hans personliga egenskaper till 100-årsjubilee­t.

– Hans främsta egenskaper var noggrannhe­ten och ödmjukhete­n. Ingen talar om hans ödmjukhet, men han sade aldrig ”jag är bäst” och ”jag är störst”, säger Katinka Faragó.

Skulle aldrig tafsa

Förutom att Bergmans egna filmer ska visas görs också en rad kortfilmer i Bergmans anda av kända regissörer som Tomas Alfredson och Pernilla August. ”Bergman revisited” heter projektet. En av kortfilmer­na – ”Fettknölen”, en satir gjord av Liv Strömquist och Jenny Magnusson – får premiär på filmfestiv­alen Sundance i januari.

Film-, tv- och teaterbran­scherna är några av de yrken som har skakats av berättelse­r om sexuella övergrepp under metoo-kampanjen. Katinka Faragó tror att Ingmar Bergman hade reagerat på det som kommit fram om han hade levt i dag.

Hon berättar att vid inspelning­en av ”Höstsonate­n” så ringde Ingrid Bergman till sina döttrar och sade att ”ni måste komma och kolla för det är bara kvinnor i inspelning­steamet”.

– Så var han alltså, han var mycket för kvinnor. Utan att tafsa – det skulle han aldrig ha gjort, säger Katinka Faragó.

Skuggan av Bergman

Förlaget Norstedts ger ut 40 böcker med Bergmans texter och alla Bergmanfil­mer kommer att finnas tillgängli­ga på biodukar runt om i landet.

Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman menar att det går att fira mer än bara ett år. Han säger att svenskarna alltid har varit den mest svårflörta­de publiken, men att det börjar vända.

– Lite cyniskt så tror jag att det har vänt från när han dog. Då såg svenskarna att han var på första sidan i New York och överallt och då gick det upp för många vilken betydande konstnär han är, säger Jan Holmberg.

Men han tror också att det gör skillnad att det nu kommer en generation som inte har växt upp i skuggan av allt som Ingmar Bergman gör.

– De har växt upp utan Bergmans storhet som en våt filt över sig, säger Jan Holmberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland