Hufvudstadsbladet

Alla kan göra något

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi.

Jag är nyss hemkommen från Addis Abeba där jag, inbjuden av Svenska Läkarmissi­onen, fick stifta bekantskap med Läkarmissi­onens partner Bright Star Ethiopia. Bright Star är en organisati­on som leds av Gezachew, själv före detta gatubarn, som jobbar med att få barn bort från gatan, erbjuda skolgång åt fattiga barn, skyddshem och terapi för traffickin­goffer, utbildning och jobb för hemlösa och säkra förlossnin­gar för havande kvinnor. Jag fick prata med människor från alla dessa områden.

Addis ligger på 2 500 meters höjd över havet och medan solen värmer på dagen, blir det riktigt kallt på natten. En av de första kvällarna åkte jag med några av hjälparbet­arna som på nätterna kör runt staden och pratar med de unga männen som strövar omkring. Detta för att bygga upp ett förtroende och berätta om verksamhet­en. Det var minst sagt nedslående att vandra runt i den kalla, mörka natten och se alla barn som

Det låter kanske som en klyscha, men i jultider, varför inte byta ut en av de materiella klapparna till en gåva till en välgörenhe­tsorganisa­tion.

låg, tätt ihop, och sov på gatan. Många av de unga männen var drogade och stundvis var stämningen lite hotfull.

Under de fyra dagar jag befann mig i Etiopien fick jag ändå uppleva mer hopp än misär. Jag besökte ett hem för kvinnor som tagit sig ur prostituti­on, flera skolor där de fattigaste barnen inte bara får undervisni­ng, utan också två mål mat och hälsovård, ett sjukhus där kvinnor kan föda barn tryggt och en frisörsalo­ng där hemlösa kan klippa sig, duscha, tvätta sina kläder och i bästa fall själv gå en kurs att bli frisör och på så sätt försörja sig. På daglig basis erbjuder Bright Star mat för runt 600 personer, årligen får ungefär 15 000 personer hjälp.

När jag intervjuad­e Gezachewe berättade han om organisati­onens arbete, om hur han har tre egna barn och tre adopterade, om hur han minns när han var åtta år gammal och fick sina första skor. Han sade om och om igen att ingen kan göra allt, men alla kan göra lite.

Det låter kanske som en klyscha, men i jultider, varför inte byta ut en av de materiella klapparna till en gåva till en välgörenhe­tsorganisa­tion. Det måste inte vara en stor summa – för 10 euro i månaden får ett barn gå i skola med måltider och hälsovård i Addis Abeba. Själv tänker jag bli månadsgiva­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland