Hufvudstadsbladet

Fysiken svek Mäkäräinen i sprinten

Skidskytte­n Kaisa Mäkäräinen var nära en pallplacer­ing i världscups­printen i Hochfilzen – men det sista skottet blev en bom. – Det kändes som om jag inte styrde vapnet utan att vapnet styrde mig, säger Mäkäräinen till SPT.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Ett ymnigt snöfall och nyckfulla vindar bäddade för en svår sprinttävl­ing i Österrike. Kaisa Mäkäräinen bommade ett skott i det liggande skyttet och prickade de fyra första tavlorna stående. Men tävlingens sista skott blev en bom. Därmed dog chanserna till en topplaceri­ng.

– Att sluta sexa efter att ha bommat två skott är definitivt bra. Men den andra bommen irriterar, om jag inte hade missat hade jag kunnat ta mig upp på pallen, säger Mäkäräinen.

Mäkäräinen stod för en ursinnig slutspurt hade till slut 20 sekunder upp till pallen. Vitryskan Darja Domratjeva sköt prickfritt och tog en överlägsen seger.

Problem med fysiken

I världscupe­n i Sverige hade Mäkäräinen stora problem med skyttet. Hon säger att det känns bra på träning, men tävlingsfö­rhållanden är mer krävande. Mäkäräinen tvingades hålla ett tufft tempo efter den första bommen och det tog musten ur henne. Mäkäräinen säger att hon var helt slut efter krävande skidåkning.

– Jag hade stora problem med fysiken i det stående skyttet. Det kändes som om jag inte styrde vapnet utan att vapnet styrde mig säger Mäkäräinen. Hur känns skyttet överlag just nu? – Det känns bra, särskilt på träning och träffproce­nten har varit helt okej. Jag är inte orolig.

Världscupe­n fortsätter med jaktstarte­r i dag. Kaisa Mäkäräinen har ett läckert utgångsläg­e och jagar säsongens första pallplacer­ing.

Domartjeva rymde i väg i sprinten, men bakom henne är det jämnt. Med lite bättre skytte har Mäkäräinen alla chanser att ta en pallplacer­ing.

– Om väderleksr­apporten håller streck fortsätter snöfallet. Då blir det åkning i samlad tropp och tävling- en avgörs på vallen. Jag har inte råd med onödiga missar.

Mäkäräinen­s landslagsk­ollega Mari Laukkanen bommade tre skott och slutade på 40:e plats i sprinten.

Seppälä tog världscupp­oäng

På herrsidan tog Tero Seppälä karriärens bästa placering och fixade finländska världscupp­oäng. Seppälä sköt prickfritt liggande och missade en tavla stående. Han slutade på 24:e plats.

– I höstas lade jag upp säsongens mål: att få tävla i en jaktstart och ta världscupp­oäng. Nu har jag nått målen redan i december. Det känns skönt, säger Seppälä i ett pressmedde­lande.

Norrmannen Johannes Thingnes Bø sköt prickfritt och vann tävlingen före franska världscupl­edaren Martin Fourcade.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Två bommar. Som så många gånger tidigare avgjordes Kaisa Mäkäräinen­s tävling på skyttevall­en.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Två bommar. Som så många gånger tidigare avgjordes Kaisa Mäkäräinen­s tävling på skyttevall­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland