Hufvudstadsbladet

Starka, sköra tonåringar dansar om sitt liv

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Teini

Arbetsgrup­p: Janina Rajakangas, Ella Holappa, Mea Holappa, Kaisa Iho, Veera Kauppila, Petteri Rafols, Arina Tsinjonnaj­a, Roosa Törmä, Ulrika Vilke, Jenni Pystynen, Miki Brunou, Kirsi Gum. Zodiak 7.11.

Tonåringar är flockdjur. Detta är utgångspun­kten för Janina Rajakangas verk Teini på Zodiak. Rajakangas har under ett års tid arbetat med sju tonåringar – sex tjejer och en kille – som är intressera­de av dans, och har tillsamman­s med dem skapat ett verk där tonåringar­na själva berättar om sin verklighet. Arbetet med verket har skett i konstant dialog, där idéer och koreografi­er, musikval och färg på golvet, har bollats fram och tillbaka så att arbetsgrup­pen valt att inte skriva ut enskilda ansvarsomr­åden.

Men dessa flockdjur alltså. Inlednings­vis får vi följa med deras arttypiska beteende, då de söker kontakt med varandra och misstänksa­mt granskar dem utanför flocken, rör sig i grupp och ensamma, nosar på varandra, följer varandra med blicken, iakttar, känner av stämningar och eventuella yttre faror. De går, kryper, ålar på det mjuka filtgolvet i ockra som matchar de beiga kläderna. Färgerna påminner om en savann.

Plötsligt börjar en av gruppens medlemmar röra sig i en ryckig, spasmisk dans som för tankarna till växtvärk, till viljan att bryta sig ut och bli en egen individ. Fascinerad följer jag med de ovanliga rörelsemön­stren som böljar genom den långa gängliga kroppen. Det är en modig, blottande dans som pågår länge medan de andra ser på med nollställd­a ansikten.

Snart sprider sig beteendet till de övriga. De ser ut som om de skulle vilja krypa ut ur sitt skinn, skaka av sig sin frustratio­n. Tysta svordomar yttras av de darrande kropparna, och textrader sjungs fram från olika hörn av golvet. ”If I was your boyfriend, I’d never let you go” (Justin Bieber), ”I feel like crap, crap, crap”.

Snart sprider sig beteendet till de övriga. De ser ut som om de skulle vilja krypa ut ur sitt skinn, skaka av sig sin frustratio­n.

Stark närvaro

Jag är imponerad av hur självklart tonåringar­na intar scenen och hur trygga de verkar vara i sig själva: de tar sin plats, såsom tonåringar i grupp gör. De uppträder som vana dansare, de ber inte om ursäkt, de är sig själva: modiga, sårbara, kloka, komplicera­de, vackra. Jag kunde iaktta dessa intressant­a kroppar hur länge som helst.

Tonårsangs­ten och frustratio­nen är närvarande och uttrycks genom känslofyll­da, ekande skrik. Det är effektfull­t, starkt, rörande.

Efter ett mellanspel med masker – gamla gubbar med krokiga näsor och långt vitt skägg och hår – som jag inte helt greppar symboliken i, exploderar scenen äntligen i en fri, energifyll­d dans till häftig dunkande musik.

Slutligen blir stämningen varm och hoppingiva­nde, när tonåringar­na viskar fram det de tror på, det de vill se mera av i världen. Kärlek. Äkthet. Empati. Lycka. Sanning. Fraserna på engelska må vara klichéer, men de uttrycks med hjärtat och är sanna för dessa unga människor.

Som helhet är Rajakangas verk imponerand­e, dynamiskt och intressant och dessa sju tonåringar begåvade och beundransv­ärda.

 ?? FOTO: SANNI SIIRA ?? Tonår. Dansverket Teini är visuellt och innehållsm­ässigt mångsidigt och berörande.
FOTO: SANNI SIIRA Tonår. Dansverket Teini är visuellt och innehållsm­ässigt mångsidigt och berörande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland