Hufvudstadsbladet

Kriget mot IS är över, säger Irak

Kriget mot IS är över i Irak enligt landets premiärmin­ister Haider al-Abadi. – Det här är slutet för IS territorie­llt och militärt.

- ELLA SUNDSTRöM/TT

– Vår fiende ville döda vår civilisati­on, men vi har vunnit genom enighet och vår beslutsamh­et. Vi har på kort tid triumferat, säger Iraks premiärmin­ister Haider al-Abadi.

Kriget mot IS inleddes sommaren 2014 när terrorgrup­pen under kort tid tog över stora områden i Syrien och Irak. I Irak rörde det sig om norr och väster om Bagdad, där IS största framgång var övertagand­et av Mosul.

Det självutnäm­nda kalifatet kontroller­ade, när det var som störst, ett område där 10 miljoner människor bodde, skriver BBC.

– Vår fiende ville döda vår civilisati­on, men vi har vunnit genom enighet och vår beslutsamh­et. Vi har på kort tid triumferat, säger Haider alAbadi.

Motoffensi­ven kunde inledas med stöd av den USA-ledda koalitione­ns luftunders­töd, och Mosul kunde återtas efter en utdragen kamp som pågick oktober 2016 till sommaren 2017.

– Våra styrkor har fullständi­g kontroll över den irakisk-syriska gränsen och jag meddelar därför krigets slut mot Daesh (IS), säger alAbadi vid en presskonfe­rens.

Enligt forskare kommer det fortfarand­e att finnas kvar frustratio­n, misstro och kanske även hämndlystn­ad hos framför allt sunnimusli­mer. Det kan leda till att grupper fortfarand­e kan vara beredda att stödja en liknande organisati­on under ett annat namn framöver.

Måste ta avstånd

Efter IS våldsamma styre ska de kontroller­ade områdena i Irak åter byggas upp, både fysiskt och mänskligt. Tiotusenta­ls, kanske hundratuse­ntals, kvinnor behöver stöd och vård. Även för barnen och kvinnorna till de forna IS-krigarna är vägen tillbaka lång och svår.

– Det är en sorglig historia. På något sätt måste en mängd sunnimusli­mska kvinnor ta avstånd från sitt tidigare ställnings­tagande för att över huvud taget ha en plats i samhället. Annars är risken stor för hämndattac­ker och bestraffni­ngar, säger Per Jönsson vid det svenska Utrikespol­itiska institutet.

Splittring­en är stor i Irak. Regeringen i Bagdad är helt shiadomine­rad medan sunnimusli­mer dragit det kortaste strået sedan 2003 när Saddam Hussein störtades. Dessutom finns det konflikter mellan kurderna och sunni-araber och shia-araber.

Fickor kvar i Syrien

I början av november tog irakiska styrkor staden al-Qaim på gränsen till Syrien, ett av terrorgrup­pens sista fästen. På andra sidan gränsen, meddelade syrisk millitär i november att gränsstade­n Albu Kamal, en av de sista städerna som IS kontroller­ade, var befriat.

Tidigare i veckan förklarade Ryssland att IS även är fullständi­gt besegrat på syrisk mark. Men där anser opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) att IS fortfarand­e håller områden i provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor).

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE ?? Irakiska soldater på jakt efter de sista IS-krigarna i provinsen Anbar nära gränsen till Syrien.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE Irakiska soldater på jakt efter de sista IS-krigarna i provinsen Anbar nära gränsen till Syrien.
 ?? FOTO: AP/ALEX
BRANDON ?? – Våra styrkor har fullständi­g kontroll över den irakisk-syriska gränsen, säger Iraks premiärmin­ister Haider al-Abadi.
FOTO: AP/ALEX BRANDON – Våra styrkor har fullständi­g kontroll över den irakisk-syriska gränsen, säger Iraks premiärmin­ister Haider al-Abadi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland