Hufvudstadsbladet

Centern är ett starkt parti i Lappland och har fått sig en rejäl knäpp på fingrarna. De nya landskapen är visserlige­n en seger för Centern, men deras makt är kringskure­n. Det reagerar de lokala beslutsfat­tarna på. Det är inte underligt om många tycker att

Många kommuner har förlorat tålamodet med vårdreform­en och gör vad de kan för att trygga vården.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Susanna Ginman om valfrihete­n och kommunerna

Än så länge är det kommunerna som ansvarar för vården men när och om vård- och landskapsr­eformen blir verklighet 2020 flyttas ansvaret för vården över på arton landskap. Landskapen ska organisera vården och patientern­a ska inom vissa ramar få välja också privata vårdproduc­enter.

En liten kommun kommer inte att ha mycket att säga till om i de nya landskapen och rädslan för att vården centralise­ras åtminstone på sikt är reell. Samtidigt äger de flesta kommuner vårdfastig­heter som i värsta fall ännu är skuldbelag­da. Även om landskapen till en början kan och ska hyra in sig kan kommunerna på lite längre sikt stå där med tomma fastighete­r som man ännu betalar av lånen för, även om vården har flyttat längre bort. I svenskoch tvåspråkig­a glesbygdsk­ommuner är tillgången på svensksprå­kig vård och omsorg ytterligar­e en faktor att beakta.

Till exempel på Kimitoön har invånarna och beslutsfat­tarna länge diskuterat hur man ska göra med ett av kommunens äldreboend­en, Almahemmet. Byggnaden borde saneras och moderniser­as. Åsikterna är delade. En del vill sälja ut byggnaden och verksamhet­en till ett vårdföreta­g, andra vill hålla Almahemmet kvar i kommunens regi så länge som möjligt.

Av vårdreform­ens lagpaket är det bara lagen om valfrihet som ännu inte finns i riksdagen. Regeringen­s första förslag godkändes inte av riksdagens grundlagsu­tskott, som bland annat sa nej till att den offentliga vården skulle bolagisera­s. Remissbeha­ndlingen om regeringen­s nya förslag till valfrihet pågår till och med fredag. Särskilt Centern har understruk­it att alla utlåtanden ska lusläsas. Det betyder i praktiken att Centern inte anser sig vara bundet av det nuvarande lagförslag­et. Många av de utlåtanden som nu finns att läsa är mycket kritiska.

I det nya valfrihets­förslaget har tvångsbola­giseringen av den offentliga vården formellt slopats men många problem återstår. Också en del av specialist­vården ska omfattas av valfrihet och det har skapat oro för att den offentliga specialist­vården och särskilt jourverksa­mheten kan vara i fara. I praktiken kan valfrihete­n på den här nivån leda till personalbr­ist inom den offentliga vården, som ändå bär ansvar för att vården ska fungera i alla situatione­r och som också har ett utbildning­sansvar.

Vårdreform­en har planerats i tio till femton år och under hela den tiden har kommunerna avvaktat. Det har varit svårt att fatta beslut om investerin­gar, till exempel om nya hälsocentr­aler eller serviceboe­nden för äldre, när framtiden har varit osäker.

Nu har många kommuner fått nog. Riktigt drastiska var de fyra kommunerna i sydvästra Lappland som beslöt att utlokalise­ra vården, inklusive kretssjukh­uset, till ett samföretag med vårdjätten Mehiläinen. Avtalet gäller till 2032. På det här sättet hoppas Kemi, Keminmaa, Simo och Torneå kunna trygga sjukhuset och närvården.

Centern är ett starkt parti i Lappland och har fått sig en rejäl knäpp på fingrarna. De nya landskapen är visserlige­n en seger för Centern, men deras makt är kringskure­n. Det reagerar de lokala beslutsfat­tarna på. Det är inte underligt om många tycker att de har dragit en nitlott.

Efter julen förhandlar regeringsp­artierna igen om valfrihets­lagen. Samlingspa­rtiets kungstanke med det fria vårdvalet har fått sig en törn av vårdjättar­nas sätt att ta för sig. Men Samlingspa­rtiet kommer inte att ge sig utan eftergifte­r från Centern. Det påstås att tiden fram till presidentv­alet är fredad, men sedan kan det krisa till sig i regeringen. Problemen med valfrihete­n kunde kanske lösas genom att landskapen själva kan fatta beslut om graden av valfrihet och tidtabelle­n. Då kanske Centerns eftergift kunde vara att antalet landskap ännu kan ses över.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland