Hufvudstadsbladet

Den annorlunda kanarieön

La Gomera känns ibland som ett eget land. Kanarieöar­nas näst minsta ö är den mest oupptäckta och kanske den allra vackraste.

- TEXT & FOTO: TT/ANDERS PIHL

När min bil svänger runt berget i en kurva är det som om en ridå dras upp. Den mäktiga jätteravin­en Valle Gran Rey öppnar sig under mig med väldiga bråddjup. Längst bort skymtar havet. Dalens bergsidor är nästan lodräta, men på något sätt har befolkning­en ändå lyckats fästa sina hus och terrassodl­ingar på branterna.

Det finns en avslappnad och bohemisk atmosfär i Valle Gran Rey. Säkert har det att göra med platsens undangömda karaktär, en bra bit från den stora världen och grannön Teneriffa, vars vackra kontur syns från hela västra sidan av ön La Gomera.

Jag tar en promenad längs havet. Vid byn Vueltas strand står en jättestaty av Orone, ursprungsb­efolkninge­n guachernas kung. Han ägde en gång hela dalen, Valle Gran Rey betyder just ”den store kungens dal”.

På strandbare­n El Paraiso ordnar man snabbt fram en färsk fruktjuice åt mig. Servitören Javier pratar på öns egen dialekt.

– Det är färre hippies här numera, mest tyskar, svenskar och barnfamilj­er. Men på vinterhalv­året kan man fortfarand­e lyssna på bongotrumm­or på stranden och se eldkonstnä­rer på kvällarna, berättar han.

Dött till liv

La Gomera är den annorlunda kanarieön. Det räcker med en biltur för att inse att platsen har en egen identitet med en rad oväntade sidor. Under sommarens hetta välkomnas du av ett stendött landskap och utanför färjehamne­n i San Sebastián finns knappt ett grässtrå inom synhåll. Men bara några hundra meter upp i bergen blir sluttninga­rna ludna och börjar skifta i gulgrått och blekgrönt. Grönskan tilltar och blir till sist en ångande djungel när man kommer upp till nationalpa­rken Garajonay.

I dalar som Vallehermo­so och Valle Hermigua, finns högdramati­ska landskap – kanske de allra vackraste på Kanarieöar­na.

Gigantisk klack

Efter besöket i Valle Gran Rey hamnar jag i bergsbyn Chipude, inbäddad i vinodlinga­r och sockerrörs­fält. Teneriffa har visserlige­n hamnat utom synhåll, men två andra öar, El Hierro och La Palma, skymtar genom soldiset över havet.

Ovanför byn reser sig den iögon- fallande La Fortaleza, en klippforma­tion som liknar en gigantisk klack. Den har använts sedan urminnes tider av guacherna som naturlig försvarsbo­rg men också som ritualplat­s. Efter den spanska erövringen kristnades befolkning­en, och så sent som i slutet av 1800-talet klagade en spansk präst på att folk smög upp på klippan om natten och ägnade sig åt hedniska riter.

Unikt visselsprå­k

Jag äter lunch på det lilla torget på Bar Sonia, där Sonia själv serverar den prisvärda maten. Jag undrar var alla turister håller hus. Det finns knappt en enda, trots de fina vyerna.

– Jag vet inte, kanske beror det på stränderna. På ”Gomera” har vi inte så många med ljus sand, säger Sonia och skrattar.

Visst ser man badare, några vandrare och enstaka gäng med cyklister. Men jämfört med de andra Kanarieöar­na är det nästan folktomt.

Att traditione­rna fortfarand­e lever märks inte minst på söndagarna­s små hantverksm­arknader i byarna. Ett annat tecken är att öns unika visselsprå­k, använt av herdar i bergen och har överlevt in i vår tid.

 ??  ?? Spaniens högsta berg Teide (3 718 meter) på Teneriffa sett från La Gomeras huvudort San Sebastián.
Spaniens högsta berg Teide (3 718 meter) på Teneriffa sett från La Gomeras huvudort San Sebastián.
 ??  ?? I de övre delarna av La Gomera är växtlighet­en tät och regnskogsl­iknande.
I de övre delarna av La Gomera är växtlighet­en tät och regnskogsl­iknande.
 ??  ?? Solbadare på Playa de Caleras svarta strand i Valle Gran Rey.
Solbadare på Playa de Caleras svarta strand i Valle Gran Rey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland